Putina na summite G20 kritizovali, s Merkelovou rokoval celé hodiny

Šesť hodín rokovala nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Výsledok stretnutia, ku ktorému sa neskôr pridal aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, známy podľa agentúry DPA nie je, témou ale bola ukrajinská kríza.

15.11.2014 10:48 , aktualizované: 19:58
debata (310)

Schôdzka sa uskutočnila na okraj summitu skupiny krajín G20 o svetovej ekonomike v austrálskom Brisbane.

Lídri G20 a zástupcovia partnerských skupín na... Foto: Reuters, JASON REED
G20, summit Lídri G20 a zástupcovia partnerských skupín na skupinovej fotografii na summite G20 v Brisbane.

Putin podľa vyhlásenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova opäť Merkelovej podrobne vysvetľoval odtiene ruského a európskeho prístupu ku konfliktu na Ukrajine. Témou boli aj ruské vzťahy s Nemeckom a Európskou úniou, povedal Peskov bez ďalších podrobností.

Najprv Merkelová rokovala dve hodiny s Putinom medzi štyrmi očami, potom sa k obom štátnikom pripojil Juncker. Potom, čo v noci na nedeľu miestneho času (neskoré popoludnie SEČ) opustila hotel, kde sa stretnutie konalo, pokračoval Putin ešte v bilaterálnom rozhovore s Junckerom.

Putin v sobotu v úvodný deň summitu G20 čelil kvôli postupu Ruska voči Ukrajine chladnému prijatiu a kritike. Ukrajinská kríza na dvojdňovej vrcholnej schôdzke podľa médií prakticky zatienila ekonomické témy.

Výčitky a tlak západných činiteľov na šéfa Kremľa sú také silné, že sa hovorilo,že Putin možno odíde z Brisbane skôr, ako sa plánovalo. Informovali o tom aspoň agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na člena sprievodu ruského prezidenta. Putinov hovorca Dmitrij Peskov to ale podľa agentúry Interfax vzápätí odbil ako „úplný nezmysel“.

Zdroj AFP z ruskej delegácie však následne spresnil, že Putin zostane do konca rokovaní, ale podľa všetkého sa nezúčastní slávnostnej recepcie na záver summitu. „Program druhého dňa sa zmenil,“ uviedol predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný. Miesto recepcie sa vraj Putin stretne s novinármi.

Ukrajinská vláda a západné krajiny vrátane NATO a pozorovateľov OBSE Rusko obviňujú, že v posledných dňoch vyslalo proruským separatistom na východe Ukrajiny výrazné posily – vojakov, ale najmä ťažkú výzbroj, zahŕňajúcu okrem iného tanky, delá a protiletecké systémy. Podľa Západu tak Moskva torpéduje dohody dosiahnuté začiatkom septembra v Minsku. Patrí medzi ne aj prímerie, ktoré sa stále porušuje a od povstaleckých, medzinárodne neuznaných volieb čoraz intenzívnejšie.

Medzi najmenej prívetivé privítanie Putina v Brisbane patrilo podľa agentúry AP podanie rúk s kanadským premiérom Stephenom Harperom. „Myslím, že vám podám ruku, ale poviem vám len jediné: stiahnite sa z Ukrajiny,“ citoval Harperova slová jeho hovorca Jason MacDonald.

Pokiaľ ide o Putinovu reakciu, hovorca sa obmedzil na konštatovanie, že nebola pozitívna. Ruský prezident si vypočul výčitky kvôli Ukrajine aj pri stretnutiach s ďalšími západnými vodcami, vrátane francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a najmä nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Putin: Rusko chce dobré vzťahy so Západom

Sankcie proti Rusku poškodzujú nielen ruskú ekonomiku, ale aj ekonomiku svetovú a vedú tiež k stále horším vzťahom medzi Moskvou a Európou. V rozhovore pre nemeckú televíziu ARD to v sobotu povedal ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého sankčná politika môže poškodiť export západných krajín.

„Skôr či neskôr vás to zasiahne tak, ako nás,“ odkázal Nemcom Putin a zdôraznil, že sankcie sú podľa neho v rozpore s medzinárodným právom. Ruský líder vyjadril presvedčenie, že ukrajinská kríza čo najskôr skončí a vzťahy Ruska so Západom sa znormalizujú. „Chceme mať normálne vzťahy s našimi partnermi vrátane Spojených štátov a Európy,“ zdôraznil.

Americký prezident Barack Obama počas rejavu v... Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Obama Americký prezident Barack Obama počas rejavu v Bristone.

Obama: Ruská agresia na Ukrajine je hrozbou pre svet

Ruská agresia proti Ukrajine je hrozbou pre celý svet. Po príchode do austrálskeho mesta Brisbane, kde sa koná summit krajín skupiny G20, to konštatoval americký prezident Barack Obama.

Líder USA menoval aj ďalšie svetové hrozby, medzi ktoré zaradil napríklad severokorejský jadrový program. V prípade Ruska zdôraznil, že Spojené štáty sú ostro proti jeho agresii na Ukrajine. Svetový rozmer ruskej hrozby podľa neho dokazuje aj zostrelenie malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, čo majú podľa Západu na svedomí proruskí separatisti podporovaní Moskvou.

Ruské konanie na Ukrajine v sobotu v Brisbane kritizoval aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Moskva musí podľa neho okamžite prestať s poskytovaním zbraní a bojovníkov na východ Ukrajiny a mala by tiež využiť svoj vplyv a presvedčiť povstalcov k dodržiavaniu prímeria. Van Rompuy v tejto súvislosti pohrozil Rusku možnosťou prijatia ďalších sankcií voči jeho ekonomike. O prijatí nových sankcií budú v pondelok v Bruseli rokovať ministri zahraničia EÚ.

Summit G20 by mal priniesť hmatateľné výsledky

Austrálske mesto Brisbane cez víkend hostí v poradí už deviaty výročný summit skupiny G20, ktorá združuje vlády a centrálne banky najväčších ekonomík sveta. Najvyšší predstavitelia 19 krajín a EÚ sa majú tradične venovať predovšetkým ekonomickým témam, zrejme sa však nevyhnú ani debate o kríze na Ukrajine, ktorá spôsobila ochladenie vzťahov medzi Ruskom a Západom. Podľa expertov je skupina pod nátlakom, aby jej najnovšie vrcholové stretnutie prinieslo hmatateľné výsledky, keďže v uplynulých rokoch bola terčom kritiky pre neschopnosť plniť vytýčené ciele.

Austrália, ktorá G20 momentálne predsedá, je odhodlaná napraviť povesť fóra prostredníctvom nových stratégií hospodárskeho rastu. Tie by mal na dvojdňovom summite predstaviť každý z členov skupiny, ktorá už dávnejšie ohlásila zámer zvýšiť v priebehu piatich rokov celosvetový hrubý domáci produkt o dva bilióny amerických dolárov (1,6 bil. eur) a vytvoriť pritom desiatky miliónov nových pracovných miest.

Podobne ako pri summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), ktorý sa konal začiatkom týždňa v Pekingu, sa pozornosť sústreďuje aj na spoločnú prítomnosť prezidentov Ruska a USA, vzhľadom na terajšie napätie sa však neočakáva formálne dvojstranné rokovanie.

Austrálsky premiér Tony Abbott už pred mesiacom avizoval, že Putina bude počas podujatia konfrontovať s júlovým zostrelením lietadla Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, pri ktorom boli podľa neho austrálski občania „zavraždení povstalcami podporovanými Ruskom“. Ruskému lídrovi pritom adresoval hrubý výraz označujúci v austrálskom futbale zrazenie protivníka k zemi. Abbott tiež vyjadril nevôľu nad vyslaním ruských vojenských lodí k pobrežiu Austrálie, zatiaľ čo tamojšia tajná služba údajne varovala pred ruskou špionážou.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #Barack Obama #Herman Van Rompuy #Ukrajina