Na Ukrajine hlásia ďalších mŕtvych a desiatky zranených

Na východe Ukrajiny prišlo o život ďalších 33 ľudí a 49 sa zranilo. Obete sú na strane proruských povstalcov aj na strane vládnych síl.

17.11.2014 11:42 , aktualizované: 22:31
debata (125)

Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na informácie poskytnuté z armádnych zdrojov a od miestnych úradov.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie v Luhanskej a Doneckej oblasti uviedlo, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch so vzbúrencami šesť vojakov a deväť sa zranilo. Okrem toho prišli o život traja policajti a päť utrpelo zranenia, keď pri obci Makarov v Luhanskej oblasti „banditi“ na ich mobilnej hliadke zahájili paľbu zo zálohy z granátometov.

Na doneckom letisku potom „teroristi“, ako Kyjev označuje proruských ozbrojencov, z granátometov, mínometov a ručných zbraní opäť ostreľovali vojakov, ktorí letisko naďalej kontrolujú. Protivník ale vraj utrpel straty, pretože počas vyžiadanej delostreleckej podpory prišlo o život o 23 ľudí a ďalších 27 ich bolo zranených.

Spravodajcovia agentúry AFP v Donecku informovali, že paľba sa z letiska ozývala počas celej noci. Donecká radnica na internete uviedla, že počas víkendu prišiel v meste o život jeden človek a ďalších osem civilistov bolo zranených.

Vládne sily a povstalci sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria dohodnutého začiatkom septembra v Minsku. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu, že v poslednej dobe poslala vzbúrencom značné posily v ľudskej sile a výzbroj, vrátane tankov, raketometov a protileteckých systémov. Armáda v tejto súvislosti tvrdí, že sa separatisti s ruskými jednotkami pripravujú na ofenzívu.

Prezident Vladimir Putin sa kvôli ukrajinskej kríze dostal cez víkend na summite skupiny G20 v Brisbane pod silný tlak vedúcich západných činiteľov. O situácii na východe Ukrajiny a o možnostiach ďalšieho pôsobenia na Rusko rokujú v Bruseli ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ.

Napriek bojom si rebeli s ukrajinskou armádou vymenili zajatcov. Agentúra TASS napísala, že doneckí separatisti už v piatok prepustili 17 ľudí, za ktorých potom dostali takisto 17 doneckých občanov. Rebeli tvrdia, že zdravotný stav ľudí, ktorých ukrajinská armáda prepustila, je zlý. Obe strany sa opakovane obviňujú z toho, že sa o zajatcov starajú nedostatočne.

Na východe zbierajú trosky lietadla

Na východe Ukrajiny pokračuje zber trosiek havarovaného malajzijského boeingu, ktorý bol v júli zrejme zostrelený. V pondelok holandskí vyšetrovatelia, ktorí v oblasti opäť pôsobia, ohlásili ďalšie nálezy častí ľudských tiel. Telesné pozostatky objavili aj počas víkendu.

Vyšetrovatelia chcú čo najskôr tieto nálezy previezť do Charkova na predbežnú ohliadku a odtiaľ do Holandska. Bezpečnostná situácia v mieste tragédie je vraj zatiaľ dobrá, preto sa predpokladá, že likvidačné práce budú pokračovať aj v utorok.

Prezident Vladimir Putin sa pre ukrajinskú krízu dostal cez víkend na summite skupiny G20 v Brisbane pod silný tlak vedúcich západných činiteľov. O situácii na východe Ukrajiny a o možnostiach ďalšieho pôsobenia na Rusko v pondelok v Bruseli rokovali ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ. Tí poverili európsku diplomatickú službu prípravou návrhu ako rozšíriť sankčný zoznam o vzbúrencov na východe Ukrajiny.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina