Švédsky súd potvrdil platnosť zatykača na Assanga

Štokholmský odvolací súd vo štvrtok potvrdil platnosť medzinárodného zatykača na zakladateľa WikiLeaks Juliana Assanga, ktorý žiadal jeho zrušenie.

20.11.2014 15:35
Julian Assange Foto:
Julian Assange.
debata (2)

Informovala o tom agentúra AFP. Assange čelí vo Švédsku podozreniu zo sexuálnych deliktov, a preto sa už dva roky ukrýva na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne. Britské úrady chcú práve na základe spomínaného zatykača vydať Assanga Švédsku. Assange obvinenia odmieta a tvrdí, že ide len o zámienku, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov.

Americké úrady chcú Assanga postaviť pred súd kvôli obvineniu, že na internete zverejnil státisíce utajených amerických vojenských správ a diplomatických depeší. „Odvolací súd zamietol žiadosť Juliana Assanga anulovať zatykač, ktorý bol na neho vydaný v roku 2010,“ uvádza sa v súdnom rozhodnutí.

Austrálčanovi obhajcovia dúfali, že zrušením zatykača sa skončí aj žiadosť o vydanie a že ich klient bude môcť konečne vyjsť von z ekvádorskej ambasády, kam sa uchýlil v júni 2012. Ekvádor mu neskôr udelil politický azyl.

WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký škandál spôsobil vo svete v roku 2010, kedy na webe sprístupnil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga.

Manning, ktorý neskôr prejavil želanie žiť ako žena a teraz sa volá Chelsea Manning. Vlani ho v USA odsúdili do väzenia na 35 rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #súd #Švédsko #Julian Assange