V Tunisku sa začali prvé slobodné voľby prezidenta

V Tunisku sa začalo prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sú prvé od revolúcie v roku 2011 a ktoré majú zavŕšiť demokratizačný proces v krajine. Favoritom je šéf sekulárnej strany Hlas Tuniska Kaíd Sibsí. Jeho formácia vyhrala v októbrových parlamentných voľbách nad islamskou Stranou obnovy, ktorá vlastného prezidentského kandidáta nepostavila.

23.11.2014 08:26
Tunisko, prezidentské voľby Foto: ,
V Tunisku si ľudia v slobodných voľbách vyberajú budúceho prezidenta.
debata (3)

Do prvých slobodných prezidentských volieb sa do konca septembra, kedy vypršala lehota pre podanie kandidatúry, prihlásilo 25 uchádzačov vrátane dvoch žien. Hlavný súper Sibsího je Munsif Marzúkí, ktorý je od decembra 2011 dočasnou hlavou štátu.

Očakáva sa, že v nedeľu nezíska nikto potrebných viac ako 50 percent hlasov potrebných k víťazstvu v prvom kole a bude sa musieť konať rozhodujúce druhé kolo medzi dvoma najúspešnejšími kandidátmi, ktoré by sa malo konať 28. decembra.

V krajine vládnu obavy z útokov islamistov

Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 a volebná komisia má na oznámenie výsledkov termín do 26. novembra. Obavy z útokov islamistov, ktorí sa rozhodli nepodporiť žiadneho z kandidátov, viedli k mobilizácii bezpečnostných síl v celej krajine.

Tunisania boli prví z občanov arabských krajín, ktorí koncom roku 2010 povstali proti vláde. Potom sa rozpútali revolúcie známe ako arabská jar. Tuniská revolúcia viedla k zvrhnutiu bývalého prezidenta Zína Abdidína bin Alího, ale potom sa krajina prepadla do dlhej krízy.

Voľby vyhrali islamisti zo Strany obnov, ktorí však mali mnoho odporcov. Po sérii násilia a protestov nasledovali dlhé vyjednávania s opozíciou. Strana obnovy potom odstúpila a dohodla sa na zostavení dočasného nepolitického kabinetu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #prezidentské voľby