Arabista: Európa je slepá? Žasnem, ako podceňuje islamistov z ISIL

Nemecké úrady zistili, že z ich krajiny odišlo bojovať do Sýrie a Iraku po boku islamistov 550 ľudí. Informoval o tom šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen.

23.11.2014 16:37
Islamský štát, Irak Foto:
Lídri islamistov sa netaja tým, že Sýria a Irak nie je ich jediným či posledným cieľom. Sú úspešní aj vo verbovaní mladých moslimov žijúcich v Európe, k čomu im výrazne pomáha internet.
debata (94)

V rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag šéf rozviedky tiež povedal, že z týchto islamistov z Nemecka ich doteraz zahynulo asi šesťdesiat. Najmenej deväť z nich si vybralo osud samovražedných atentátnikov.

Predstavitelia Nemecka a ďalších európskych krajín sa obávajú, že radikálni prívrženci islamistov, ktorí zo svojich krajín odchádzajú do Sýrie a Iraku, môžu po návrate domov predstavovať vážnu teroristickú hrozbu. Podľa Maassena sa ich vrátilo do Nemecka už okolo 180.

Šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy, teda civilnej kontrarozviedky, Maassen v októbri varoval, že počet islamských extrémistov v Nemecku rýchlo rastie. Tajné služby podľa neho evidujú 6 300 radikálov, ktorí sa v krajine hlásia k ultrakonzer­vatívnym prúdom islamu.

Arabista: Európa nevidí, že je tu nová forma totality

Sociológ a arabista Khaled Fouad Allam, expert na blízkovýchodné otázky, sa v rozhovore pre taliansky týždenník Famiglia Cristiana vyjadril, že nechápe, prečo Európa podceňuje silu vplyvu členov hnutia Islamského štátu na moslimskú mládež žijúcu v Európe. „Európa je slepá?“ pýta sa.

Islamisti vo výcvikových táboroch robia z detí... Foto: SITA/AP
Islamisti, detskí vojaci Islamisti vo výcvikových táboroch robia z detí vojakov.

„Žasnem, že neexistuje žiadna snaha vytvoriť reálny tlak zmobilizovať spoločnosť, experti neprichádzajú so žiadnymi analýzami o hrozbách do budúcnosti,“ povedal. Podľa neho si Európa neuvedomuje, že tu už ide o novú formu totality, ktorá zasiahne globálny svet. Preto je pre neho ticho v Európe úplne nepochopiteľné.

„Terorizmus Islamského štátu je niečo úplne iné, ako čo sme poznali doteraz. Ich základným cieľom je destabilizácia. A tú chce dosiahnuť hroznými prostriedkami, atentátmi a stínaním hláv sa snaží vyvolať atmosféru absolútneho strachu. Oni chcú globalizovať hrôzu a strach,“ dodal s upozornením, že členovia Islamského štátu často upozorňujú, že ich hranice nezastavia a ich cieľom je dobyť Rím ako symbol západnej kresťanskej civilizácie.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #ISIL #Islamský štát