V Afganistane útočil atentátnik počas volejbalového zápasu, 45 ľudí neprežilo

Najmenej 45 životov a vyše 50 zranených si vyžiadal útok samovražedného atentátnika na východe Afganistanu. Samovrah odpálil bombu počas volejbalového zápasu, informoval hovorca guvernéra provincie Paktika, ktorá susedí s Pakistanom.

23.11.2014 17:11
Afghanistan, samovražedný útok Foto:
Nálož na atentátnikovi explodovala, keď sa nachádzal v dave na štadióne. Okrem 45 obetí sú desiatky ľudí zranené, niektorí z nich vážne. Na snímke zranené deti ošetrili v nemocnici.
debata (1)

Útočník mal na sebe vestu s výbušninami, v čase, keď došlo k odpáleniu nálože, bol v dave medzi divákmi. K útoku došlo počas najsledovanejšieho finálového zápasu miestneho turnaja. Väčšina z obetí boli civilisti.

„Bolo tam veľmi veľa ľudí na jednom mieste. Desiatky ďalších sú zranené a máme správy, že mnohí z nich sú v kritickom stave,“ povedal hovorca guvernéra. „Potrebujeme naliehavú pomoc od ústrednej vlády, pretože budeme možno musieť previezť zranených aj do Kábulu,“ dodal.

Paktika je jedným z najnepokojnejších regiónov Afganistanu a jednou zo základní fundamentalis­tického hnutia Taliban. Jeho jednotky vedú roky vojnu proti vláde v Kábule a ich útoky sa tento rok zostrili v súvislosti s jarnými prezidentskými voľbami a spormi okolo nich.

V septembri vyhlásili za víťaza volieb Ašrafa Ghaního, ktorého prvým krokom vo funkcii bol podpis dohôd s Washingtonom a NATO o zotrvaní obmedzeného počtu zahraničných vojakov na afganskom území po odchode hlavných medzinárodných síl na konci minulého roku.

Tieto dohody schválil v nedeľu aj afganský parlament. Medzinárodná bojová misia v Afganistane sa začala po tom, čo vojenská intervencia na čele so Spojenými štátmi zvrhla koncom roku 2011 vládu islamského hnutia Taliban.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #teroristický útok