Obama: Hillary by bola úžasná prezidentka

Pripravuje už americký prezident Barack Obama obyvateľov USA na svoju nástupkyňu? Do volebného súboja o Biely dom zostávajú ešte dva roky, ale súčasný šéf Oválnej pracovne vie, kto by bol úžasnou prezidentkou. Hillary Clintonová.

24.11.2014 08:35 , aktualizované: 25.11.2014 09:30
Barack Obama v Káhire Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vpravo) s exministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou.
debata (18)

Keďže obaja pochádzajú z Demokratickej strany, Obamova podpora nie je prekvapením. "Bola by pôsobivá kandidátka a úžasná prezidentka,“ vyhlásil v rozhovore pre televíziu ABC Obama o svojej bývalej rivalke z volieb roku 2008. O Clintonovej v interview povedal, že sa často zhovárajú a viac ráz ju označil za priateľku. Obama uviedol, že demokrati majú viac úžasných kandidátov. Fakt však je, že len Clintonovú spomenul menovite.

"Veľmi mi záleží, aby sme zaistili, že budem mať demokratického nástupcu. Samozrejme, že urobím všetko, čo sa dá, aby bol akýkoľvek nominant úspešný,“ povedal Obama pre americkú televíziu ABC.

Podľa Johna Owensa, odborníka na americkú politiku z Westminsterskej univerzity, má Clintonová výnimočné skúsenosti na prevzatie kresla v Bielom dome. "Je to až zriedkavé u prezidentských kandidátov,“ povedal pre Pravdu Owens. "Bola osem rokov prvou dámou za Billa Clintona, neskôr senátorkou za štát New York a nakoniec aj šéfkou diplomacie,“ pripomína Owens.

Expert tvrdí, že Obamova podpora Hillary vyplýva aj z politickej reality. "On aj Clintonovci sú lojálni k strane a podporujú ju. Ako demokratický prezident Obama chce, aby demokrat uspel aj v roku 2016. Práve teraz to vyzerá tak, že Hillary Clintonová s najväčšou pravdepodobnosťou získa prezidentskú nomináciu v strane,“ vysvetlil Owens.

Zatiaľ o tom jasne svedčia aj prieskumy. Podľa priemeru výskumov na stránke RealClearPolitics vedie Clintonová nad možnými demokratickými súpermi o 52 percent. Napriek tomu nemusí byť politický súboj v strane pre bývalú prvú dámu jednoduchý. Už roku 2008 bola Clintonová jasnou favoritkou na to, aby ju demokrati vyslali do súboja o Biely dom. V primárkach však zvíťazil Obama.

"V Demokratickej strane sú aj takí, ktorí sú odhodlaní sťažiť to Hillary najviac, ako sa dá,“ vysvetľuje pre Pravdu James Boys, autor knihy Clintonova veľká stratégia: Zahraničná politika USA vo svete po studenej vojne. "Clintonovej nominácia nie je úplne istá a ani jej pozícia prezidentky, ktorá len čaká, kedy nastúpi do úradu. Do novembra 2016 je ešte dlhá cesta,“ povedal expert z Richmondovej univerzity v Londýne.

Demokrati si budú musieť vyriešiť prípadné prezidentské ambície súčasného viceprezidenta Joea Bidena. K opatrným predpovediam o Clintonovej nabáda aj fakt, že Obamova podpora je tak trocha dvojsečná. Prezidentovi totiž klesá popularita. Pre Clintonovú môže by výhodné sa od terajšieho šéfa Bieleho domu do istej miery dištancovať. Dobre to chápe aj sám Obama.

"Nebude so mnou vo všetkom súhlasiť. Keď kandidujete za prezidenta, je výhodou, keď si stojíte za svojimi názormi,“ vyhlásil Obama.

Mnohí komentátori očakávajú, že Clintonová už nebude dlho váhať a začiatkom budúceho roka oficiálne ohlási kandidatúru. V prieskumoch momentálne pomerne jasne vedie nad všetkými možnými republikánskymi súpermi, o ktorých sa zatiaľ hovorí, že budú bojovať o Biely dom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Hillary Clinton