Analytik Ivo Samson: Pri rezolúcii proti nacizmu došlo vo výbore OSN k patu

USA, Kanada a Ukrajina boli pred pár dňami v treťom výbore Valného zhromaždenia OSN proti prijatiu rezolúcie odmietajúcej glorifikáciu nacizmu. Dokument tiež žiada zákaz vytvárania nacistických a neofašistických strán, hnutí a žiada rozpustenie už existujúcich podobných zoskupení.

26.11.2014 13:30
debata (126)

Do rezolúcie však nie je zahrnutá éra stalinizmu. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona sa Rusko ideologickou hrou usiluje odlíšiť obdobie fašizmu od sovietskej éry.

Ivo Samson
Ivo Samson Ivo Samson

S rezolúciou do OSN prišlo Rusko. Ako si vysvetliť jeho snahu prijať rezolúciu?
Rusko sa snaží separovať fašizmus, nacizmus od sovietskeho totalitarizmu, ktorý bol všeobecne odmietnutý. Ak to bol návrh Ruska, je to transparentné. Rusko odsudzuje nacizmus a fašizmus, hoci bolo spočiatku kolaborantom, nakoniec to bol ich úhlavný nepriateľ. Asi má nejaké budúce plány a snaží sa stalinizmus, a vôbec sovietsky totalitarizmus, odlíšiť od toho, ako to oni nazývajú, od kapitalistického totalitarizmu. Myslím si, že je to jedna z diplomatických aktivít Ruska, ktoré je teraz v situácii, že je obviňované z agresie a anexie na východnej Ukrajine. Plus je tu veľká otázka, kam sa Rusko pustí. Tým, že by sa odsúdil nacizmus ako hlavné zlo, komunizmus by z toho vyšiel akoby očistený a akoby bokom od hlavného prúdu. Je to čisto ideologická hra. Rusko sa neuspokojí s tým, čo dosiahlo a bude sa zrejme v záujme uchovania si moci a popularity súčasnej garnitúry pokúšať o ďalšie zisky a ešte väčšiu popularitu.

Zo 173 štátov dokument podporilo 115 štátov, ďalších 55 štátov vrátane EÚ sa hlasovania zdržalo. Bolo to zo solidarity s Ukrajinou?
Môže to byť, ale netýka sa to Európy, pretože tá má skúsenosti s obidvoma typmi totality. Aj fašistickej, aj komunistickej. Tam to ani nemuselo byť podmienené solidaritou s Ukrajinou.

Prečo sa štáty EÚ zdržali, nie je to taký zvláštny postoj?
Je to zhruba rovnaký postoj ako pred vyše rokom, keď sa hlasovalo o nezávislosti palestínskej autonómie. Vtedy sa viac ako polovica krajín EÚ vyslovila za uznanie palestínskeho štátu, menšia polovica sa zdržala hlasovania a jedna krajina Česko bola proti uznaniu. EÚ nemá nejakú súdržnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Zahraničná politika sa nerobí v Bruseli, ale v hlavných mestách členských krajín EÚ. Európa vie, o čo ide, musela nájsť nejaký konsenzus. Vynechanie obdobia komunizmu z rezolúcie určite popudilo, pobaltské krajiny, Poľsko, Česko, prípadne všetky ostatné krajiny strednej a východnej Európy. Západoeurópske krajiny museli s nimi nájsť nejaký súlad. Z tohto hľadiska došlo k patovej situácii a povedali, zdržíme sa.

O rezolúcii sa má v decembri rokovať na Valnom zhromaždení OSN. Ustúpi Rusko a zahrnie do rezolúcie aj obdobie stalinizmu a neostalinizmu?
Nie. To by sa úplne priečilo súčasným ruským učebniciam, ktoré sú nadiktované s požehnaním samotného prezidenta Putina, kde je Sovietsky zväz opisovaný ako najlepšie obdobie v dejinách ruského národa, aj keď sa vtedy páchali zločiny a dochádzalo k veľkým chybám. Keby Rusko vsunulo stalinizmus do hlavných hriechov spoločne s fašizmom a nacizmom, tak by fakticky podkopalo celú politiku, ktorá sa začala nástupom Vladimíra Putina.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #nacizmus #rezolúcia #neofašizmus #stalinizmus #neostalinizmus