Orbánovi hrozí strata ústavnej väčšiny

Za štyri a pol roka, čo je pri moci, Viktor Orbán presadil novú ústavu a potom, podľa aktuálnej potreby, ju päťkrát pozmenil. Maďarský premiér si navykol na pohodlný politický život s dvojtretinovou parlamentnou väčšinou. Zrazu mu však hrozí jej strata. Do štvrť roka ho o ňu môže pripraviť jeho dávny priateľ, veľkopodnikateľ Lajos Simicska.

27.11.2014 08:40
bilbord, bilboard, Maďarsko, Lajos Simicska,... Foto:
"Oni už žijú lepšie. A vy?" pýtali sa opoziční socialisti pred jarnými parlamentnými voľbami na bilbordoch zobrazujúcich oligarchu Lajosa Simicsku a premiéra Viktora Orbána. Starí priatelia sa medzičasom rozkmotrili a Simicska zvažuje, že by mohol kandidovať v doplňujúcich voľbách, v ktorých vládny Fidesz môže prísť o ústavnú väčšinu.
debata (4)

Pokojné obdobie, o ktorom hovoril Orbán po nedávnom závere supervolebnej sezóny, sa chýli ku koncu. Jeho Fidesz v uplynulú nedeľu utrpel ponižujúcu porážku v doplňujúcich voľbách v jednom z budapeštianskych obvodov a už vo februári ho čaká ďalšia skúška síl. V západomaďarskom Veszpréme sa musí pobiť o parlamentné kreslo, ktoré predčasne opustil nový eurokomisár Tibor Navracsics. Ak ho neobháji, stratí ústavnú väčšinu. Aj bez nej síce Orbánova vláda môže doslúžiť do jari 2018, keď vyprší jej mandát, bude však musieť lavírovať medzi „nášľapnými mínami“, ktoré nastražila pre prípad, že k moci príde niekto iný. So zámerom zviazať ruky nasledujúcim vládam totiž maďarský premiér spojil prijímanie nezvyčajne mnohých zákonov a vymenúvanie šéfov kľúčových inštitúcií s dvojtretinovou parlamentnou väčšinou. Samozrejme, v neposlednom rade v nadchádzajúcich doplňovacích voľbách pôjde aj o to, zachovať si privilégium stanoviť volebné pravidlá podľa svojich potrieb, čo Fidesz naposledy naplno využil.

K náročnému testu sa Fidesz blíži v nedobrej kondícii. Podľa čerstvého prieskumu agentúry Tárki jeho preferencie za posledný mesiac dramaticky klesli z 37 na 25 percent. V novembrovom prepade sa už odzrkadlil zámer zdaniť internet, od čoho pod tlakom masových protestov napokon vláda ustúpila, ako aj korupčné škandály, pre ktoré USA zaradili na čiernu listinu nežiaducich osôb šesť vysokých maďarských vládnych predstaviteľov vrátane šéfky daňového a colného úradu. Orbán už šesť týždňov čelí desaťtisícovým protivládnym demonštráciám, aké od príchodu moci ešte nezažil.

Napínavý súboj o rozhodujúce parlamentné kreslo o nečakanú zápletku obohatil niekdajší pokladník Fideszu Simicska. Tento šestnásty najbohatší Maďar (podľa čerstvého rebríčka magazínu Forbes má majetok v hodnote 150 miliónov eur) sa po jarných parlamentných voľbách dostal do konfliktu s Orbánom a inými záujmovými skupinami, ktoré premiér začal na jeho úkor preferovať. O čo menej štátnych objednávok dostáva Simicskova stavebná firma, s o to menším zápalom slúži Fideszu jeho mediálne impérium, ktoré malo dlho povesť hlásnych trúb vlády.

Orbánov kamarát z gymnázia i vysokej školy mu včera nečakane hodil rukavicu. „Vážne uvažujem o tom, že budem kandidovať vo voľbách vo Veszpréme," povedal pre portál Origo Simicska, ktorý sa v lete usadil neďaleko Veszprému. „Oslovili ma a ja si to celé premyslím,“ dodal. Origo predpovedá, že kandidovať bude zrejme ako nezávislý, proti uchádzačovi z Fideszu. „Vstupom Simicsku do politiky sa otvorí nová kapitola jeho vojny s Orbánom. Ak vyhrá, stane sa jazýčkom na váhach v otázke dvojtretinovej parlamentnej väčšiny Fideszu,“ dodáva portál.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz