Video ukazuje, že policajt v Clevelande zastrelil chlapca hneď po príjazde

Polícia v Clevelande zverejnila v stredu video zo zákroku, pri ktorom službukonajúci policajt zastrelil dvanásťročného černošského chlapca.

27.11.2014 13:17
Cleveland, streľba, polícia, demonštrácia Foto: ,
Demonštranti v Clevelande protestujú proti zákroku polície, pri ktorom policajný dôstojník zastrelil dvanásťročného Tamira Rice. Chlapec mal pri sebe hračkársku pištoľ.
debata (130)

Kontroverzné je predovšetkým to, s akou rýchlosťou akcia prebehla. Polícia podľa agentúry AP uviedla, že jej príslušník začal paľbu do dvoch sekúnd od výstupu z auta. Predtým chlapca, ktorého vraj považoval za podstatne staršieho, trikrát vyzval, aby zdvihol ruky nad hlavu a vzdal sa. Možno predpokladať, že nahrávka posilní kritiku poukazujúcu na neprimerané zákroky polície.

Väčšina videozáznamu zachytáva osamelého, znudeného Tamira Ricea, ako sa v sobotu 22. novembra popoludní bezcieľne prechádza po parku v Clevelande v štáte Ohio. Chlapec občas vystrie pravú ruku, v ktorej podľa všetkého drží napodobeninu pištole, telefonuje a potom sedí v altánku. Jeho hračka nemá oranžové označenie, ktorú repliky pištolí mávajú, aby ich bolo možné odlíšiť od originálov, upozornila agentúra AP.

Do parku potom prichádzajú dvaja policajti vo vozidle. Keď chlapec nereaguje na ich výzvy, aby sa vzdal, dvadsaťšesťročný policajný nováčik Timothy Loehmann na neho začne paľbu, ktorej následkom dieťa v nedeľu 23. novembra v nemocnici podľahlo.

Zverejnenie videozáznamu si vyžiadala rodina obete. „Domnievame sa, že toto sa nemuselo stať a Tamir tu mohol byť s nami,“ konštatovala rodina vo vyhlásení. „Video ukazuje jednu vec jasne: policajti reagovali veľmi rýchlo,“ dodala rodina v komuniké.

Podľa polície bol Loehmann od chlapca pri streľbe vzdialený necelé tri metre a konal bleskurýchlo – strieľal skôr, než jeho štyridsaťšesťročný, podstatne skúsenejší kolega stihol reagovať. Obaja policajti teraz čakajú, či proti nim bude vznesené obvinenie.

Americká televízna stanica CBS News už skôr oznámila, že zásahu predchádzal telefonát istého muža na tiesňovú linku 911. Informoval, že v parku je osoba, ktorá máva pištoľou a mieri s ňou na ľudí. Volajúci vtedy vraj dispečerom povedal, že zbraň je možno iba napodobenina. Podľa Jeffa Follmera z clevelandskej policajnej asociácie sa však k zasahujúcim policajtom informácie, že by mohlo ísť o obyčajnú repliku zbrane, už nedostala

Video bolo zverejnené v stredu, keď začali slabnúť protesty vo Fergusone v štáte Missouri, kde belošský policajt v auguste zastrelil osemnásťročného neozbrojeného černošského mladíka. Porota tento týždeň rozhodla, že policajta neobvinia zo žiadneho trestného činu.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #streľba #video