Trénujú bojovníci proti Islamskému štátu aj v Česku?

Škót Jamie Read slúžil v armáde a nepáči sa mu, že ho niekto označuje za žoldniera. Teraz totiž bojuje na strane Kurdov v Sýrii proti Islamskému štátu známemu aj ako ISIL.

28.11.2014 09:30 , aktualizované: 21:16
Islamský štát, IS, ISIL, Foto:
Občania západných štátov bojujúci proti Islamskému štátu na strane Kurdov.
debata

Jeho príbeh ako prvý spomenul britský denník Guardian v článku s názvom Žoldnieri zo Spojeného kráľovstva bojujú v Sýrii proti teroristickým silám Islamského štátu.

"Neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali toto tvrdenie,“ ohradil sa Read proti označeniu žoldnier pre televíziu BBC. Tvrdí, že pomáha bojovať Kurdom v konflikte s džihádistami z ISIL a neberie za to peniaze. Na sociálnej sieti Facebook je aj stránka Levy z Rojavy. Sú na nej odkazy a fotografie ľudí, ktorí stoja po boku Kurdov proti ISIL. Rojava je označenie pre sýrsku časť Kurdistanu.

Kto bojuje

Podľa Guardianu má Read výcvik aj z francúzskych ozbrojených síl. Pred odchodom do Sýrie ešte absolvoval tréning v Česku.

K možnému výcviku bojovníkov proti ISIL sa vyjadrilo aj české ministerstvo vnútra. "Pokiaľ niekto svojou činnosťou nenavádza k trestnej činnosti, tak ministerstvo vnútra vo všeobecnosti nesleduje bežné komerčné aktivity jednotlivých firiem, ktoré ponúkajú obrovské množstvo rôznych tréningov – rekreačných, cvičebných a podobne. Takéto aktivity je možné sledovať ako súčasť kontextu pri jednotlivcoch a skupinách, ktorí sa môžu dopúšťať niečoho, čo je v rozpore so zákonom,“ uviedla pre Pravdu Hana Malá z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Bývalý šéf českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor si myslí, že by štát mal sledovať a kontrolovať aktivity, ktoré by viedli k tomu, o čom píše denník Guardian.

"To, že v Českej republike pôsobia aj cudzie firmy, ktoré vlastnia bývalí vojaci špeciálnych síl, nie je nič nové. Je známe, že zamestnávajú aj bývalých príslušníkov Útvaru rýchleho nasadenia Polície ČR,“ uviedol pre Pravdu Šándor. "Väčšinou sa zameriavajú na ochranu osôb či majetku, a to nielen Čechov. O tom, že by organizovali kurzy prežitia, neviem. Nie je zrejmé, o akom výcviku Guardian píše. Je však nepochybné, že ľudia, ktorých som spomenul, majú schopnosti potrebné na boj v podstate kdekoľvek,“ tvrdí Šándor.

Počet občanov západných štátov, ktorí chodia na Blízky východ, aby sa postavili proti ISIL so zbraňou v ruke, zdá sa, pomaly rastie. Doteraz sa venovala pozornosť najmä tým, ktorí sa pridávali na stranu Islamského štátu. Takých ľudí sú tisíce. Medzi nimi je aj muž, ktorý má prezývku Jihadi John. Má britský prízvuk a podieľal sa na brutálnych vraždách amerických a britských novinárov a humanitárnych pracovníkov. Ich popravy ISIL v posledných týždňoch ukázal svetu.

Proti Islamskému štátu, naopak, podľa odhadov bojuje niekoľko stovák obyvateľov západných štátov. "Niektorí prichádzajú z humanitárnych dôvodov, ale ďalší idú do bojovej línie s YPG,“ uviedol pre britský denník Independent Aman Banigrad z Londýnskeho kurdského komunitného centra. YPG sú jednotky domobrany v sýrskom Kurdistane.

"Sme na neho veľmi hrdí,“ povedala pre škótske noviny Daily Record Readova sestra Lara.

"Som s ním v kontakte a povedal, že je v poriadku. Nepáči sa mi však, že tam šiel. Je to jeho život, ale je to môj syn,“ vyhlásila zase jeho matka Wendy Armigerová.

Okrem Britov sa do boja proti Islamskému štátu zapojili už aj členovia holandských či nemeckých motorkárskych gangov. Vytvárajú tak novú dilemu pre západné vlády. Tie sa snažia riešiť, čo s ich občanmi, ktorí sa pridali na stranu teroristov z ISIL. Keby sa vrátili, predstavujú nebezpečenstvo. Niektoré štáty uvažujú o tom, že im odoberú občianstvo.

Sivá zóna

"Na druhej strane sú tí, čo sa dobrovoľne zapojili do boja proti Islamskému štátu v radoch kurdských skupín, opisovaní v médiách s veľkými sympatiami,“ pripomenul pre Pravdu Adrian Guelke, odborník na medzinárodné konflikty z Kráľovskej univerzity v Belfaste. "Povedal by som, že vlády by rady potichu odradili ľudí od toho, aby to robili. Môže z toho totiž vzniknúť problém. Napríklad, že padnú do rúk ISIL alebo budú mať problémy s tureckými zákonmi,“ vysvetlil Guelke.

"Sme v hroznej sivej zóne,“ hovorí o Britoch bojujúcich proti ISIL Edward Garnier, bývalý zástupca generálneho prokurátora pre Anglicko a Wales. "Môže sa stať, že budú obvinení z vraždy alebo iných zločinov. Alebo že budú nevinní,“ povedal Garnier pre denník Daily Telegraph.

"Sympatizujem s tými, čo išli bojovať proti Islamskému štátu. Ako však budú ľudia strážiaci naše hranice rozlišovať medzi tými, čo odišli, či sa pridali k Islamskému štátu alebo druhej strane?“ pripomína pre Pravdu David Lowe, právny expert z Univerzity Johna Mooresa v Liverpoole. Podľa bývalého člena protiterostickej jednotky by sa mala strata občianstva vzťahovať na všetkých občanov, čo bojujú za cudzie skupiny.

"Odradilo by to tých, čo chcú bojovať proti Islamskému štátu, a pritom nemusia mať ani žiadny výcvik. Mohli by sa skôr rozhodnúť, že podporia charitatívne organizácie pomáhajúce obetiam ISIL. Vojenskú podporu v boji by sme mali prenechať kurdským jednotkám Pešmerga,“ myslí si Lowe.

Daveed Gartenstein-Ross z washingtonskej Nadácie pre obranu demokracií však nemá veľký problém s tým, že sa ľudia pridávajú na stranu Kurdov. "Ak nespáchali nejaký zločin, vlády by ich mali nechať na pokoji. Je jasný rozdiel medzi nimi a tými, čo sa pridali k ISIL,“ povedal pre Pravdu autor knihy Bin Ládinovo dedičstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #armáda #Kurdi #žoldnieri #Islamský štát