Egyptský súd zbavil exprezidenta Mubaraka obvinení

Trestný súd v Káhire v sobotu oslobodil Husního Mubaraka viny v opakovanom procese, v ktorom bol niekdajší egyptský prezident obžalovaný zo spoluviny na smrti stoviek ľudí pri politických demonštráciách v roku 2011.

29.11.2014 12:46 , aktualizované: 15:24
Mubarak Foto: ,
Husního Mubaraka prepravil do súdnej siene na policajnej akadémii vrtuľník z vojenskej nemocnice v Káhire.
debata (3)

Súd zbavil viny aj sedem bývalých vysokých bezpečnostných činiteľov Egypta, oznámili agentúry Reuters a AFP. Mubarak, rovnako ako jeho dvaja synovia, bol zbavený aj obvinenia z korupcie v kauze týkajúcej sa najmä predaja zemného plynu Izraelu údajne za podhodnotenú cenu.

Sobotný verdikt podľa agentúry AP znamená ďalšiu veľkú ranu pre mladých aktivistov, ktorí pred bezmála štyrmi rokmi stáli na čele revolty proti Mubarakovej vláde. Mnohí z nich sú teraz vo väzení, alebo sa z politiky stiahli. Rozsudok pravdepodobne tiež posilní dojem, že Mubarakov autokratický štát pretrváva, hoci funguje nový prezident, bývalý armádny šéf Abdal Fattah Sísí.

Žalobca podľa agentúry DPA žiadal pre Mubaraka trest smrti. Sudca Mahmúd Kamal ale podľa agentúry AFP vyhlásil exprezidenta, jeho niekdajšieho ministra vnútra Habiba Adlího a šesť ďalších niekdajších členov bezpečnostných zložiek za „nevinných“. V neprítomnosti bol súdený aj dlhoročný Mubarakov priateľ, obchodník Husajn Salim, aj on bol zbavený obvinenia.

Sudca Kamal povedal, že Mubarak (86), rovnako ako ktorýkoľvek iný človek, sa občas mýlil a že by mal byť vzhľadom na svoj vysoký vek ušetrený od trestného stíhania. Poukázal tiež na Mubarakovu dlhoročnú službu verejnosti ako hrdinu, ktorý riadil úspešnú ofenzívu leteckých síl vo vojne s Izraelom v roku 1973, aj vo funkcii viceprezidenta a potom hlavy štátu.

„Potom, čo (Mubarak) zostarol, by mal byť súd nad ním ponechaný histórii a Najvyššiemu sudcovi (Bohu), ktorý sa ho bude pýtať na jeho vládu,“ vyhlásil.

Proti všetkým vyneseným rozsudkom je možné odvolanie, uviedli agentúry. Poznamenávajú zároveň, že nie je momentálne jasné, či verdikt prináša Mubarakovi okamžitú slobodu. Exprezident si totiž odpykáva trojročný trest za spreneveru viac ako 13 miliónov eur z rozpočtu prezidentských palácov.

Dlhoročný vládca Egypta čelil obžalobe zo spoluúčasti na násilnom potlačení demonštrácií začiatkom roka 2011, ktoré ho po tridsiatich rokoch vlády odstavili od moci. Počas ľudového povstania proti Mubarakovi v rámci takzvanej arabskej jari zahynulo viac než 800 ľudí. Mubarak akúkoľvek vinu na smrti demonštrantov odmietal. Nedal vraj nikdy rozkaz na zabíjanie protestujúcich.

Už v roku 2012 bol exprezident v tejto kauze odsúdený na doživotný trest, avšak odvolací súd nariadil obnovenie procesu kvôli údajným procesným pochybeniam. Rozsudok mal byť vynesený už koncom septembra, sudca ho ale odročil s odôvodnením, že potrebuje viac času na preštudovanie všetkých dôkazových materiálov. Ten mal údajne zhruba 160-tisíc strán.

Mubaraka, ktorý trpí vážnymi zdravotnými problémami, prepravil do súdnej siene na policajnej akadémii vrtuľník z vojenskej nemocnice. Kým medzi prítomnými v súdnej sieni vypukol podľa agentúry AFP po vynesení oslobodzujúceho verdiktu jasot, príbuzní obetí zhromaždení pred budovou policajnej akadémie dávali najavo rozhorčenie.

„Spravodlivosť pre chudobných neexistuje,“ povedal agentúre AP Ramadán Ahmad, ktorého syn Muhammad bol zastrelený pri potláčaní demonštrácií v Alexandrii. „Krv môjho syna bola preliata nadarmo.“ Bezmála 170 policajných dôstojníkov a bezpečnostných činiteľov, ktorí boli od roku 2011 postavení pred súd v súvislosti s krvavým potlačením protivládnych protestov, zbavili viny pre nedostatok dôkazov, alebo s odôvodnením, že konali v sebaobrane. Niektorí dostali krátke tresty s odkladom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egpyt #Husní Mubarak