Biológ Watson predáva nobelovku za objav štruktúry DNA

Americký biológ James Watson predáva Nobelovu cenu, ktorú dostal spolu s ďalšími dvoma vedcami za objav štruktúry DNA (deoxyribonukleovej kyseliny).

29.11.2014 18:26
debata (5)

Podľa aukčného domu Christie's je to prvýkrát, kedy toto prestížne ocenenie draží žijúci laureát, napísal denník Financial Times. Zlatá medaila by sa na štvrtkovej aukcii v New Yorku mohla predať podľa odhadov až za 3,5 milióna dolárov.

Objav štruktúry DNA oznámili 25. apríla 1953. Briti Francis Crick a Maurice Wilkins a Američan Watson ako prvý priniesli model dvojvláknovej DNA a popísali jej kopírovací mechanizmus. Položili tak základ na to, aby sa DNA neskôr stala zásadným nástrojom pre diagnostiku chorôb, pomáhala pri objasňovaní zločinov alebo určovala otcovstvo. Trojica vedcov za svoj objav dostala Nobelovu cenu v roku 1962.

Watson, ktorý má teraz 86 rokov, sa pred siedmimi rokmi stal terčom ostrej kritiky, keď naznačil, že čierni Afričania sú menej inteligentní ako belosi. Pre Financial Times držiteľ Nobelovej ceny uviedol, že sa po tomto svojom vyhlásení stal „neosobou“. „Nikto nechce vážne pripustiť, že existujem,“ údajne vyhlásil.

Časť zisku z prípadného predaja medaily chce biológ venovať „inštitúciám, ktoré sa o mňa starali“, ako je Chicagska univerzita, alebo jeden z internátov britskej Cambridgeskej univerzity. Crickova Nobelova cena sa predala vlani za 2,2 milióna dolárov. Crick zomrel v roku 2004.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #James Watson