Putin navštívi Ankaru. Predstaví svoj plán, ako strojnásobiť vývoz do Turecka

Ruský prezident Vladimir Putin príde v pondelok na návštevu Turecka, s ktorým má Rusko nadštandardne dobré ekonomické vzťahy, nezhodnú sa však spolu ohľadom konfliktov v Sýrii a na Ukrajine.

01.12.2014 09:36
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Turecko, s ktorým má dobré ekonomické vzťahy, nezhodne sa však s ním v niektorých bodoch zahraničnej politiky.
debata (14)

Putin vopred avizoval, že chce počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom predstaviť svoj plán, ako by mohlo Rusko strojnásobiť vývoz do Turecka.

Hovoriť však určite budú aj o situácii na Blízkom východe, najmä o boji proti extrémistom z hnutia Islamský štát.

Obaja politici sa zúčastnia rokovania tzv. rady kooperácie medzi oboma štátmi. Tie sa konajú pravidelne vzhľadom na to, že Rusko je pre Ankaru dôležité ako hlavný dodávateľ ropy a plynu a Turecko zase predstavuje pre Moskvu druhého najvýznamnejšieho obchodného partnera hneď po Nemecku.

Putin už v minulosti chválil Turecko za podľa neho prezieravý postoj, keď sa nepridalo k protiruským sankciám Európskej únie. V diplomatických otázkach však panujú medzi oboma krajinami hlboké rozpory.

Erdogan patrí k hlavným kritikom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, kým Rusko je jedným z jeho dôležitých spojencov. Trecia plocha je aj ruská anexia Krymu, pretože Turecko má tradične úzke väzby na krymskú tatársku populáciu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan