Kyjev: Vo vláde budú traja cudzinci

Prezident Petro Porošenko podpísal v utorok dekrét o udelení občianstva trom cudzincom: Natalii Jareskovej, Američanke s ukrajinskými koreňmi, finančnej špecialistke, Aleksandrovi Kvitašvilimu, gruzínskemu odborníkovi na zdravotníctvo, a Ajvarasovi Abramovičusovi, litovskému ekonomickému expertovi.

02.12.2014 18:32 , aktualizované: 03.12.2014 09:51
Jaceňuk, Porošenko Foto:
Premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) a prezident Petro Porošenko.
debata (26)

Všetci traja tak majú podľa ukrajinských médií otvorenú cestu do rodiaceho sa nového kabinetu staronového premiéra Arsenija Jaceňuka. Pritom pôvodne navrhovali prezidentovi Porošenkovi obsadiť cudzincami až sedem miest.

„Našli sme ľudí, ktorí sú už dnes pripravení stať sa ukrajinskými občanmi. Podpísal som preto dekrét o pridelení občianstva trom vysokokvalifi­kovaným cudzincom. Spoločne zvíťazíme!“ napísal v utorok na jednu zo sociálnych sietí citovaný agentúrou UNIAN prezident Petro Porošenko.

Svoje dnes vo svete nie také časté rozhodnutie odôvodňovala hlava štátu najmä potrebou Ukrajiny neodkladne realizovať reformy. „Ako nikdy predtým potrebujeme medzinárodné skúsenosti z riadenia štátu, v boji s korupciou, vo finančnom plánovaní či v rámci protikrízového manažmentu. Ide o skúsenosti, ktoré môžu sprostredkovať často iba odborníci spoza ukrajinských hraníc,“ tvrdí Porošenko. Obsadením ministerských kresiel Kyjev nekončí s využitím pomoci zahraničných odborníkov. Podľa viacerých pozorovateľov tak ako doteraz, tentoraz však oficiálne, by mali zahraniční „poradcovia“ doplniť kádrové stavy nielen na ministerstvách.

Prvé ukrajinské reakcie na krok Porošenka v súvislosti s „trojkou“ cudzincov v kabinete sú rozpačité. Napriek tomu viacerí politológovia už teraz pripomínajú, že spomínané rozhodnutie urobil prezident, ktorého do kresla hlavy štátu vyniesla revolučná vlna pod heslom „nie korupcii“. Zároveň svojím krokom podľa mnohých otvorene priznal, že v kolektíve tzv. majdanovcov sa nedarí nájsť potrebných odborníkov. A tak konkurenčný boj o ministerské kreslá sa preniesol do zahraničia. Pôvodne podľa Kyjeva svojich odborníkov ponúkalo aj Slovensko, ale v poslednom kole výberu sa už nespomínalo. Aspoň nie na úrovni ministerských kresiel.

Zdôvodnenie, podľa ktorého Porošenko musel hľadať odborníkov v zahraničí, vyvolávalo od začiatku šok medzi domácimi špecialistami. Nejeden sa už vyjadril, že človek so zahraničným pasom napríklad v protikorupčnom výbore je v podstate „riadením zvonku“.

„Ide o prejav komplexu menejcennosti. Ukrajina má dostatok odborníkov, ktorí môžu sedieť v kabinete,“ citujú ukrajinské média politického jastraba nacionalistu Dmitra Jaroša, lídra Pravého sektoru, ktorý sa síce do snemovne nedostal, ale Jaroš vďaka väčšinovému systému ho reprezentuje v parlamente.

„Ide o očividnú demonštráciu pripravenosti deliť sa o časť suverenity v mene vyššieho cieľa, ktorým je byť čo najďalej od Moskvy,“ povedal pre portál RBK Michail Pogrebinskij, renomovaný ukrajinský politológ, prezident kyjevského Centra politického výskumu. Podľa neho práve cieľ čo „najďalej od Ruska“ je generálnou úlohou. „A konkrétni hrdinovia, ktorí to budú robiť, či je to Slovák, Nemec alebo Gruzínec, nie sú dôležití,“ myslí si Pogrebinskij.

V utorok riešili poslanci parlamentu konečné zloženie Jaceňukovej vlády. Najprv schválili navrhovaných kandidátov na post ministrov. Vzápätí mal čas na vyjadrenie aj samotný premiér. Už predtým však staronový šéf kabinetu vyhlásil, že „poslanci v utorok neopustia parlament, kým neschvália zloženie vlády“.

Parlament nakoniec novú Jaceňukovu vládu schváli, ale až na druhý pokus. Poslanci najskôr schválili kabinet ako celok, ale po protestoch niektorých frakcií snemovňa postupne prerokovala kandidatúru jednotlivých členov kabinetu. V prvom hlasovaní vláda prešla tesnou väčšinou 229 zo 450 hlasov, v druhom bol kabinet v identickom zložení schválený hlasmi 288 poslancov.

Nič to nemení na skutočnosti, že parlament bude podľa predpokladov kontrolovať Blok Petra Porošenka, ktorý síce v nedávnych predčasných parlamentných voľbách získal po Jaceňukovom Ľudovom fronte druhé miesto, ale vďaka hlasom poslancov zvolených väčšinovým systémom v jednotlivých obvodoch má prezidentov blok v snemovni kontrolný balík hlasov. Napokon aj nový šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman je Porošenkov človek.

Ministerská „trojka“ cudzincov

  • Natalia Jaresková – ministerka financií, americká občianka ukrajinského pôvodu, spolumajiteľka spoločnosti Horizon Capital.
  • Ajvaras Abramovičus – minister hospodárstva, Litovčan, partner švédskej investičnej spoločnosti East Capital.
  • Aleksandr Kvitašvili, minister zdravotníctva, v roku 2008 riadil v Gruzínsku ministerstvo práce, zdravotníctva a sociálnych vecí.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko