Z českých Vrbětic sa ozývajú výbuchy, evakuovali okolité obce

Z areálu v českých Vrběticiach, časti obce Vlachovice na Zlínsku, sa od rána ozývajú ďalšie neriadené výbuchy.

03.12.2014 11:41 , aktualizované: 12:40
debata (15)

Minister Milan Chovanec (ČSSD) na stredajšom brífingu uviedol, že môže ísť aj o samovoľné výbuchy spojené s mrazivým počasím. Ďalšie informácie by polícia mohla získať podvečer, keď nad skladom vzlietne armádny dron. Evakuácia obyvateľov z okolitých obcí by sa mohla dotknúť až 430 ľudí, kraj im zaistí náhradné ubytovanie.

„Nevieme, či ide o explóziu z epicentra pôvodného výbuchu, alebo či vybuchuje munícia, ktorá je rozosiata po areáli v nebývalom množstve,“ opísal situáciu Chovanec.

Špekulácie, že vybuchol ďalší sklad, nemožno podľa neho v tejto chvíli ani vyvrátiť, ani potvrdiť. Klimatické podmienky totiž neumožňujú, aby nad rozsiahly areál vzlietla helikoptéra. V čase výbuchu v areáli podľa Chovanca nikto nebol, takže sa nikomu nič nestalo a detonácie nemôžu súvisieť s ľudskou činnosťou.

Podľa Chovanca veľká explózia a niekoľko následných nastali v epicentre pôvodného výbuchu zo 16. októbra. Kvôli stredajším detonáciam boli evakuované obce Lipová a Haluzice aj areál bývalých Vlárských strojární. Uzavreté majú byť aj cesty na Haluzice a Slavičín. „Z areálu vrbětického muničného skladu sa ozývajú ďalšie detonácie, prvý o 7:15. Doteraz sa ich ozvalo dvadsať, boli sprevádzané hustým dymom. Na mieste je sedem pyrotechnikov. Opäť sa bude dodržiavať sedemdňová lehota, keď sa nesmie s muníciou manipulovať,“ doplnil hovorca ministerstva vnútra Vladimír Řepka. Špecialisti sa podľa neho k epicentru zatiaľ nedostali. Výbuchov je však podľa miestnych obyvateľov už stovky, znie z areálu takmer nepretržite celé dopoludnie.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancom povedal, že terajšie neriadené výbuchy v areáli spôsobil zosuv krátera po pôvodnej explózii leteckých bômb a delostreleckých granátov. Rovnako sa vyjadril minister obrany Martin Stropnický (ANO), podľa ktorého ďalšie výbuchy nemožno úplne vylúčiť. „Areál je rizikové miesto, ale nasadenie ľudí je maximálne, k akému sa dá siahnuť. Je to výrazná, ale dúfajme, že čiastková nepríjemnosť,“ povedal minister obrany.

Obyvateľka neďalekej obce Tichov Markéta Šobáňová povedala, že ráno počula sériu výbuchov. „Išlo to jeden za druhým, bolo to ako ohňostroj. Potom sme videli dym,“ uviedla Šobáňová, ktorá tiež počula aj prvé výbuchy v polovici októbra. „Bývame hore na rúbaniskách, tak to máme z prvej ruky,“ podotkla.

Šobáňová patrila k ľuďom, ktorí pri návšteve ministrov vo Vlachoviciach poukazovali na nedostatok informácií. Rovnaké to vraj bolo v stredu. „Hneď sme volali policajtom a tí nič nevedeli, nedokázali nám nič povedať. Ľudia vôbec nevedia, čo sa tu deje,“ uviedla. Ráno preto vytiahla svoje deti v škole a odišla do Vsetína. „Už sa skutočne bojíme, nevieme ani to, čo tam vybuchlo minule,“ dodala.

„Ľudia sa na úrad obracajú, majú strach,“ povedal starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák. Na nedostatok informácií sa ľudia sťažujú aj na sociálnych sieťach. Starostka neďalekého mesta Valašské Klobouky Eliška Olšáková o 10:30 povedala, že doteraz nedostala žiadnu oficiálnu informáciu. Zlínská policajná hovorkyňa aj hovorkyňa hasičov navyše dostali zákaz podávať informácie. Ministerstvo vnútra, ktoré si toto právo vyhradilo, odkázalo na brífing o 11:30.

V areáli muničných skladov sa do dnešného dňa posledný neriadený výbuch ozval pred polnocou v stredu 12. novembra. Pyrotechnici stanovili sedemdňovú lehotu bez náhodných detonácií, po uplynutí ktorej začali chystať areál na odvoz uskladnenej munície. V nedeľu dokončili upratovanie okolia komunikácií a skladov tak, aby odvoz mohol začať. Výbuchy tento proces vrátili na začiatok.

Muničný sklad, ktorý vybuchol, si prenajímala ostravská spoločnosť Imex Group. Dvaja jej zamestnanci pri výbuchu zomreli. V sklade explodovali desiatky ton munície, letecké bomby, delostrelecké granáty aj náboje do samopalov. Obyvatelia okolitých obcí si už ďalšie skladovanie munície v areáli neprajú.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #výbuchy #kauza Vrbětice