Smrť černocha po zásahu policajta v New Yorku budú vyšetrovať

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovanie smrti neozbrojeného černocha Erika Garnera, ktorý zomrel po tom, čo mu belošský policajt Daniel Pantaleo pri zatýkaní nasadil údajne neautorizovaný chvat.

03.12.2014 22:49 , aktualizované: 04.12.2014 09:17
debata (23)

Oznámil to v stredu americký minister spravodlivosti Eric Holder niekoľko hodín po tom, čo sa veľká porota newyorského súdu rozhodla, že policajta neobvinia. Kvôli verdiktu demonštrovali v New Yorku tisíce ľudí, ktorí pokrikovali na políciu a zablokovali dopravu na niekoľkých miestach v centre mesta.

Garner, ktorý bol podozrivý z nelegálneho predaja cigariet, sa policajtom pri zatýkaní 17. júla bránil a bol pritlačený k zemi. Štyridsaťtriročný zadržaný, ktorý bol obézny a trpel astmou, sa sťažoval, že nemôže dýchať. Potom stratil vedomie a v nemocnici bol vyhlásený za mŕtveho. Celý incident zaznamenal na kameru náhodný okoloidúci. Obhajoba policajtov doteraz argumentovala, že za smrťou stálo predovšetkým chatrné zdravie Garnera, ktorý po sebe zanechal šesť detí. Polícia uviedla, že Garner sa bránil zatknutiu.

Ministerstvo spravodlivosti chce skúmať, či počas júlového incidentu v newyorskej časti Staten Island nedošlo k porušeniu občianskych práv. „Naši vyšetrovatelia vykonajú nezávislé, dôkladné, spravodlivé a promptné vyšetrovanie,“ povedal Holder. Ministerstvo podľa neho tiež kompletne prekontroluje materiál, ktorý bol zhromaždený počas vyšetrovania miestnymi úradmi.

Americkú verejnosť už v novembri rozvášnil prípad zastreleného černošského mladíka Michaela Browna vo Fergusone v štáte Missouri. Ani tam veľká porota neobvinila kaukazského policajta Darrena Wilsona, ktorý zastrelil údajne v sebaobrane osemnásťročného černocha. Pri následných násilných demonštráciách vzplanulo dvanásť budov a polícia zatkla približne 100 ľudí.

V New Yorku bolo pred verdiktom porotcov nasadených množstvo policajtov. Po jeho oznámení vyrazili do ulíc Manhattanu tisíce ľudí. Prevažne pokojné demonštrácie postupne nabrali na sile a zablokovali dopravu na niekoľkých miestach v centre mesta vrátane Times Square alebo oblasti neďaleko Rockefellerovho centra, kde bol večer rozsvietený vianočný strom. Polícia uzavrela ulicu v blízkosti Rockefellerovho centra, a zabránila tak účastníkom protestného pochodu prerušiť slávnostné rozsvietenie stromu. Starosta New Yorku Bill de Blasio plánovanú účasť na ceremónii po verdikte poroty zrušil a dal prednosť stretnutiu s volenými zástupcami a aktivistami v Staten Island.

Do desiatej večer miestneho času zadržala polícia zhruba tri desiatky ľudí, hoci policajti podľa agentúry Reuters jasne prejavovali zdržanlivosť a dovolili demonštrantom dať najavo svoj názor. Niektorí účastníci si v tichom proteste líhali na zem a predstierali, že sú mŕtvi.

Policajt Pantaleo medzitým vo vyhlásení zverejnenom policajnom zväzom vyjadril sústrasť Garnerovej rodine. Vdova po Garnerovi ale na tlačovej konferencii prejav sústrasti odmietla. Pantaleo „stále pracuje … stále živí svoje deti. A môj manžel je šesť stôp pod zemou a ja premýšľam, ako teraz uživím deti,“ vyhlásila podľa agentúry Reuters Esaw Garnerová.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #protesty #policajt #New York #černoch