Filipíny sa pripravujú na tajfún Hagupit, školy a úrady zavreli

Ľudia na Filipínach opúšťajú svoje prímorské domovy a urýchlene nakupujú základné potraviny pred očakávaným príchodom silného tajfúnu Hagupit, ktorý by mal k pevnine doraziť v sobotu. V niektorých centrálnych častiach krajiny boli uzavreté školy a vládne úrady.

04.12.2014 15:45
Filipíny, tajfún, Hagupit Foto:
Pri evakuácii v Taclobane dostávajú prednosť obyvatelia, ktorí po minuloročnom vyčíňaní živlu naďalej žijú v stanoch.
debata

Oblasť sa zatiaľ nespamätala z vyčíňania tajfúnu Haiyan, ktorý pred viac ako rokom spustošil centrum Filipín a vyžiadal si tu viac ako 7-tisíc obetí.

Tisíce obyvateľov, ktorí po minuloročnej katastrofe naďalej žijú v stanoch a iných provizórnych obydliach, boli vyslané do evakuačných stredísk. Nepredpokladá sa, že by Hagupit dosiahol takú silu ako tajfún Haiyan vlani v novembri, na pobrežie by ale mohli narážať vlny siahajúce až po strechy domov, napísal spravodajský server BBC News.

Vláda uviedla do pohotovosti armádu a prepravuje potravinové balíčky do odľahlých dedín, ktoré by mohli byť cez víkend odrezané od okolitého sveta záplavami.

Prezident Benigno Aquino zvolal vo štvrtok v metropole Manila mimoriadnu schôdzku vládnych organizácií pre reakciu na katastrofy. Zaoberala sa okrem iného dostupnosťou nákladných lietadiel filipínskych vzdušných síl pre núdzové lety, pripravenosťou nemocníc a tiež políciou pre udržanie poriadku a zabránenie prípadnému rabovaniu.

Emily Sagalesová, ktorá zažila tajfúnu Haiyan, uviedla, že jej stále nervózni susedia v centrálnom meste Tacloban, ktoré Haiyan prakticky zrovnal so zemou, si zbalili svoje šaty a uchýlili sa na športový štadión v meste či do bezpečnejších domovov svojich susedov. V obchodoch s potravinami a na čerpacích staniciach sa vytvorili dlhé rady, pretože miestni obyvatelia sa snažia zásobiť základným tovarom, dodala.

Tajfún Hagupit sa vo štvrtok pohyboval v Tichom... Foto: SITA/AP
Filipíny, tajfún, Hagupit, počasie, Tajfún Hagupit sa vo štvrtok pohyboval v Tichom oceáne približne 850 kilometrov východne od súostrovia.

Pri evakuácii v Taclobane dostávajú prednosť obyvatelia, ktorí po minuloročnom vyčíňaní živlu naďalej žijú v stanoch. Hotely, ktoré sa sotva stihli spamätať z minuloročnej katastrofy, začínajú byť vypredané, pretože si v nich zámožnejšie rodiny rezervujú na víkend izby, napísala agentúra AP. „Stále ešte svieti slnko, ale ľudia sú samozrejme vydesení. Takmer všetky naše izby sú už objednané,“ vyhlásil Roan Florendo z hotela Leyte Park, ktorý stojí na kopci v Taclobane.

Tajfún Hagupit sa vo štvrtok pohyboval v Tichom oceáne približne 850 kilometrov východne od súostrovia. Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou až takmer 200 kilometrov za hodinu, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až 230 kilometrov za hodinu.

Podľa meteorológov je šanca, že by sa Hagupit mohol stočiť na sever smerom k Japonsku a Filipíny by úplne minul, miestne úrady sa ale pripravujú na najhorší scenár, uviedol server BBC News. Najkritickejšie predpovede počítajú s tým, že Hagupit v sobotu dorazí k provincii Východný Samar a dovtedy ešte zosilnie.

Východné provincie Samar a ostrov Leyte boli oblasťami, ktoré minuloročný tajfún Haiyan spustošil najviac. Zničil tu asi milión budov a vyhnal z domovov štyri milióny ľudí.

Okrem armády sú tu v pohotovosti miestni verejní činitelia, pobrežná stráž a záchranári Červeného kríža kvôli možným zosuvom pôdy, bleskovým povodniam, veľkému vlnobitiu a vzostupu hladín riek, vyhlásil guvernér provincie Južný Leyte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún #haiyan