Šešelj zbiera podpisy pre petíciu o odvolaní srbského prezidenta

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, súdený tribunálom v Haagu kvôli zodpovednosti za vojnové zločiny, začal v Srbsku zbierať podpisy pod petíciu žiadajúcu odvolanie prezidenta Tomislava Nikoliča. Informujú o tom srbské médiá.

04.12.2014 18:10
Srbsko, Vojislav Šešelj Foto: ,
Vojislav Šešelj
debata (2)

Nikolić býval druhým mužom Šešeljovej Srbskej radikálnej strany (SRS), ktorú však po dobrovoľnom odchode svojho šéfa pred takmer 12 rokmi k Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v roku 2008 opustil spoločne s ďalšími členmi, vrátane terajšieho premiéra Aleksandra Vučića.

Šešelj oboch vyhlásil za zradcov a sľúbil im pomstu.

ICTY v novembri Šešelja pustil dočasne do Srbska, aby sa tam mohol liečiť kvôli recidíve rakoviny. Podmienkou bolo, že nesmie kontaktovať vojnové obete ani svedkov v procese a že sa vráti, akonáhle k tomu bude vyzvaný.

Vodca srbských radikálov ale po prílete do Belehradu vyhlásil, že dobrovoľne sa do Haagu nevráti. Odvtedy svojimi nacionalistickými výlevmi, ktoré sa v podstate točia okolo takzvaného Veľkého Srbska, navyše dokázal vrátiť k bodu mrazu vzťahy Srbska a Chorvátska.

„Pokúsime sa zhromaždiť podpisy 30-tisíc občanov a petíciu odovzdať Národnej skupštine (parlament). A budeme potrebovať aj podporu poslancov, aby sme ich získali dosť aspoň na to, aby sa o tom (odvolaní Nikolića) viedla rozprava,“ citovala Šešelja Belehradská televízia B92.

Ako dodal, odvolanie prezidenta bude žiadať, pretože podľa neho porušil srbskú ústavu v najmenej troch prípadoch. Jedným z nich je údajné nelegálne získanie vysokoškolského diplomu. „To je kriminálny čin, to je korupcia a akýkoľvek taký čin je porušením ústavy,“ vyhlásil nacionalista.

Skutočnosťou je, že Nikolić získal diplom na súkromnej vysokej škole a že sa okolo toho objavili pochybnosti.

Médiá okrem iného informovali, že Šešelj by mal kvôli rakovine podstúpiť v blízkom čase operáciu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Vojislav Šešelj