Pápež vyhodí veliteľa gardy

Vo Vatikáne nastane zmena na čele stráže. Pápež František sa rozhodol rozlúčiť s Danielom Rudolfom Anrigom, veliteľom Švajčiarskej gardy.

05.12.2014 07:08
pápež, garda Foto:
Pápež František sprevádzaný veliteľom Švajčiarskej gardy Danielom Rudolfom Anrigom.
debata (6)

Tá sa stará o bezpečnosť hlavy katolíckej cirkvi. „Svätý otec rozhodol o ukončení funkčného obdobia plukovníka Anriga k 31. januáru 2015,“ oznámil vatikánsky denník L'Osservatore Romano.

Anrig sa stal veliteľom gardy v roku 2008 počas pôsobenia Františkovho predchodcu Benedikta XVI. Funkciu získal na päťročné obdobie s možnosťou opakovaného predĺženia služby. Oficiálne miesta vo Vatikáne odmietli bližšie uviesť príčiny odchodu šéfa stráže. Predpokladá sa, že František mal viacero dôvodov poslať Anriga preč.

Viaceré médiá tvrdia, že pápežovi sa nepáči prísna vojenská disciplína. Niektorí členovia gardy ju anonymne dokonca označili za diktatúru. Je možné, že František a Anrig sa rozchádzali v názore na bezpečnostné opatrenia.

Kým dosluhujúci šéf je známy prísnymi postupmi, pápež uprednostňuje voľnejší pohyb. Ukázal to napríklad vlani v Brazílii, keď si želal otvorený automobil idúci pomalou rýchlosťou, aby sa v Riu de Janeiro mohol zdraviť s veriacimi.

Mimochodom, o Františkovi sa vie, že sa správa bezprostredne aj k príslušníkom 110-člennej gardy. Mnohých pozná podľa mena a s jedným si nedávno podal ruku, čím porušil protokol. Pokiaľ ide o zmienku o bývaní Anriga, tŕňom v oku je renovácia luxusného obydlia, ktorá vyčnieva nad kasárňami, v ktorých sú ubytovaní členovia gardy.

Ďalej sa skloňuje možnosť, že pápež mu vyčítal prípad z roku 2003, keď zastával vplyvnú policajnú funkciu vo Švajčiarsku. Anrig velil oddielu, ktorý necitlivo zasiahol proti imigrantom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #švajčiarska garda