Orbán: McCain slovami o diktátorovi zaútočil na suverenitu Maďarska

Americký senátor John McCain zaútočil svojimi výrokmi o vzťahoch Budapešti s Moskvou na zvrchovanosť Maďarska. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa prvýkrát vyjadril k McCainovým obvineniam z nadbiehania Kremľu. Podľa agentúry MTI označil slová republikánskeho politika za extrémistické.

05.12.2014 12:27
Viktor Orbán Foto: ,
Viktor Orbán.
debata (58)

Dlhoročný zástanca aktívnej politiky voči Rusku McCain použil kritické slová na Orbánovu adresu začiatkom týždňa pred hlasovaním Senátu o novej veľvyslankyni v Maďarsku Colleen Bellovej. Orbána pritom okrem iného označil za „neofašistického diktátora“, ktorý od roku 2010 centrali­zoval moc.

Maďarsko je teraz „štát, ktorý je na pokraji postúpenia svojej zvrchovanosti neofašistickému diktátorovi, ktorý sa peleší s (ruským prezidentom) Vladimirom Putinom“, vyhlásil McCain. Orbán sa v piatkovom rozhovore s rozhlasovou stanicou Kossuth Radio proti vyjadreniu senátora ohradil s tým, že jeho slová „vypovedajú o osobe, ktorá ich povedala“.

Maďarský premiér nikdy nebude „miestodržiteľom v Maďarsku riadenom z nejakej cudzej krajiny“ a jeho prioritou je obhajovať maďarskú nezávislosť, uviedol Orbán. Budapešť si už kvôli McCainovým slovám pozvala v stredu na konzultáciu chargé d? Affaires veľvyslanectva USA Andreho Goodfrienda.

Maďarský premiér je v Európskej únii považovaný za jedného z mála Putinových spojencov. Okrem iného podporoval zrušený ruský projekt výstavby plynovodu South Stream a pridal sa k najhlasnejším kritikom sankcií prijatých voči Moskve kvôli ukrajinskej kríze. Na Západe je tiež kritizovaný pre autoritárske tendencie a snahy upevniť si moc rôznymi „reformami“ právneho poriadku.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #John McCain