V USA demonštrovali pre zabitie černochov

Prevažne pokojnými manifestáciami pokračovala v nedeľu v Spojených štátoch vlna protestov pre usmrtenie niekoľkých neozbrojených černochov belošskými policajtom.

08.12.2014 07:35
protest, USA Foto: ,
Protest vo Wynwoode.
debata (15)

Stovky ľudí opäť demonštrovali v New Yorku. V Chicagu sa v jednom z kostolov zhromaždilo približne 250 ľudí, ktorí potom na mieste podnikli tichý protest počas ležania, uviedla na svojom webe miestna televízna stanica WGN. Demonštrovalo sa ale aj na iných miestach v krajine.

Za nepokojmi sú tohtoročné prípady usmrtenia Erica Garnera v New Yorku a osemnásťročného Michaela Browna vo Fergusone na predmestí St. Louis. Policajtov, po ktorých zásahu obaja títo neozbrojení černosi zomreli, sa neskôr porotcovia rozhodli neobviniť. Verdikt vyvolal protesty v uliciach veľkých miest a znovu podnietil diskusiu o rasových vzťahoch v americkej spoločnosti.

V centre New Yorku sa v nedeľu zhromaždilo niekoľko stoviek demonštrantov na stanici Grand Central na námestí Herald Square, kde sa protesty konali aj v minulých dňoch, uviedol spravodajský server CNN. Zhruba tridsiatka demonštrantov, vrátane niekoľkých operných spevákov a speváčok, si pre svoj prejav nesúhlasu vypožičala tradičné vianočné koledy a pozmenili ich slová tak, aby pripomínali nedávne prípady policajného násilia na černochoch.

Na ďalšie nepokoje sa medzitým pripravovali mestá na západnom pobreží. V kalifornskom Berkeley sa stovky demonštrantov zapojili do protestného pochodu, ktorý sa vydal po tamojšej dopravnej tepne. Podľa miestnej polície, ktorú citovala agentúra Reuters, akcia prebiehala bez problémov.

Pôvodne pokojný protestný pochod sa v Berkeley konal aj v sobotu večer, zvrhol sa ale na násilnosti, pri ktorých niekoľko maskovaných demonštrantov rozbíjali výklady a hádzalo kamene na policajtov. Polícia proti nim podľa amerických médií použila gumové projektily a slzný plyn. Traja policajti a jeden technik údajne utrpeli zranenia a šesť ľudí zadržali. Polícia neoznámila, či sú zranení aj na strane demonštrantov.

Zhruba 200 ľudí sa v nedeľu večer zišlo v centre Seattlu, kde protesty v sobotu vyústili do stretov s políciou. Sedem ľudí pri nich zadržali.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty