USA a NATO slávnostne ukončili bojovú misiu v Afganistane

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia v pondelok v Kábule usporiadali slávnostný ceremoniál ukončenia svojej bojovej misie v Afganistane.

08.12.2014 14:16
Afghanistan, NATO Foto: ,
Slávnostný ceremoniál ukončenia bojovej misie NATO a USA v Afganistane.
debata (49)

Tá oficiálne vyprší ku koncu roka. Od 1. januára si koalícia ponechá v Afganistane len 13-tisíc vojakov, zatiaľ čo v roku 2011 ich v tejto ázijskej krajine bolo 140-tisíc, pripomenula agentúra AP.

Ceremoniál sa v Kábule uskutočnil 13 rokov po invázii zahraničných vojsk do Afganistanu, ktorej cieľom bolo zvrhnutie vlády islamského hnutia Taliban. USA a ich spojenci Taliban obviňovali z podpory teroristov, ktorí 11. septembra 2001 spáchali útoky na New York a Washington.

Spoločné veliteľstvo Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti Afganistanu (ISAF), ktoré dohliadalo na bojové operácie v krajine, v Kábule stiahlo svoju vlajku. Podľa agentúry AP išlo o prvý z dvoch záverečných ceremoniálov.

Veliteľ síl USA a NATO, americký generál John F. Campbell uviedol, že misia teraz prevezme úlohu zameriavajúcu sa na výcvik a podporu afganských bezpečnostných síl. Campbell zdôraznil, že afganské bezpečnostné sily sú schopné zaistiť bezpečnosť v krajine napriek tomu, že ich straty tento rok vzrástli z vlaňajších 4 350 na 4 634 mŕtvych.

Pokračujúcu vojenskú prítomnosť USA a NATO v krajine umožňujú bezpečnostné dohody, ktoré podpísal nový afganský prezident Ašraf Ghaní s Washingtonom a Severoatlantickou alianciou. V prvých niekoľkých mesiacoch budúceho roka si USA ponechá v Afganistane 10 800 vojakov, čo je zhruba o tisícku viac, ako sa pôvodne plánovalo.

Americký prezident Barack Obama tiež nedávno povolil americkým vojakom ešte rok priamo sa zapájať do bojových operácií proti Talibanu a ďalším ozbrojencom, ktorí budú priamo ohrozovať bezpečnosť amerických oddielov alebo afganskej vlády. Sťahovanie svojich síl potom USA obnoví tak, aby do konca roka 2015 zostalo v Afganistane 5 500 Američanov.

Povstalecké hnutie Taliban v posledných mesiacoch ďalej vystupňovalo svoje útoky, ktoré pokračovali aj v pondelok, kedy samovražední atentátnici prepadli policajnú stanicu v juhoafganskej provincii Kandahár. Hovorca provinčného guvernéra oznámil, že policajtom sa podarilo trojicu útočníkov zlikvidovať. Počet obetí atentátu zatiaľ nie je známy.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #NATO