Tajfún na Filipínach ničil tisíce domov, zahynuli desiatky ľudí

Najmenej 27 mŕtvych si podľa najnovšej bilancie vyžiadal tajfún Hagupit, ktorý cez víkend zasiahol centrálnu časť Filipín.

08.12.2014 15:59 , aktualizované: 22:13
Filipíny, tajfún Foto: ,
Tajfún zasiahol aj dedinu Legazpi v provincii Albay na východe Filipín.
debata

Tajfún zrovnal so zemou alebo čiastočne poškodil tisíce domov, vďaka rozsiahlej evakuácii sa ale podarilo znížiť počet obetí na minimum. Hagupit tak na súostroví nespôsobil devastáciu takého rozsahu ako minuloročný tajfún Haiyan. V pondelok sa živel už v oslabenej podobe ako tropická búrka priblížil k dvanásťmiliónovej metropole Manile, ktorá sa obáva predovšetkým záplav. Podľa spravodajského serveru BBC News boli v hlavnom meste uzavreté školy, finančné trhy, štátne úrady a výrazne obmedzená je letecká doprava.

Státisíce Filipíncov zo strednej časti...
Tajfún zrovnal so zemou alebo čiastočne...
+15Vďaka rozsiahlej evakuácii sa podarilo znížiť...

Živel už v oslabenej podobe ako tropická búrka zasiahol brány dvanásťmiliónovej metropoly Manily, ktorú stred víchrice minul zhruba o sto kilometrov a mieril južne od hlavného mesta ďalej na západ. Hagupit zalial Manilu výdatným dažďom, ktorý vyvolal obavy zo záplav. Manilské úrady preventívne evakuovali tisíce osôb, ktoré žijú pri riekach a na morskom pobreží. V hlavnom meste boli uzavreté školy, finančné trhy, štátne úrady a výrazne obmedzená je letecká doprava.

Státisíce Filipíncov zo strednej časti súostrovia sa po víkendovom prelete tajfúnu začali vracať do svojich domovov. Na niektorých miestach im však v návrate bráni zdvihnutá vodná hladina. „Máme tu problémy s elektrickým prúdom, jedlo je problém, pretože lode nemôžu vyplávať,“ oznámila starostka mesta Jipapad v provincii Východný Samar, kam tajfún dorazil v sobotu večer. Oblasť bola podľa nej v nedeľu pod vodou, takže nebolo možné ju opustiť a zaobstarať si potraviny.

Práve z ostrova Samar je hlásených najviac mŕtvych – celkom 18. Tajfún Haiyan si pri prelete po zhruba rovnakej trase pritom vyžiadal vlani na Filipínach viac ako 7000 obetí. Podstatne nižšie straty po tajfúne Hagupit sú okrem iného zásluhou rozsiahlych evakuácii. Vo viac ako 1500 evakuačných centrách našiel provizórne prístrešie vyše milión ľudí.

„Sme šťastní, že sme si z minulých skúseností vzali poučenie. Je to dobré znamenie,“ konštatovala generálna tajomníčka filipínskeho Červeného kríža Gwendolyn Pangová.

„Teraz máme celkom 27 mŕtvych, väčšinu z nich v Borongane, v provincii Východný Samar,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf filipínskeho Červeného kríža Richard Gordon, podľa ktorého sa väčšina obetí utopila pri lokálnych záplavách. Gordon dodal, že len v meste Borongan, kde žije 64 000 ľudí, búrky úplne alebo čiastočne zničili okolo 2500 domov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Manila #tajfún