Jaceňuk predstavil program vlády. Rusov vyzval, aby stiahli svojich banditov

Ukrajinský parlament schválil programové vyhlásenie staronovej vlády premiéra Arsenija Jaceňuka. V súlade s ústavou má teraz kabinet k dispozícii celý jeden rok, počas ktorého parlament nesmie hlasovať o jeho odvolaní.

11.12.2014 15:07
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas prejavu, v ktorom predstavil poslancom programové vyhlásenie vlády.
debata (121)

Premiér v prejave označil za konečný cieľ svojej krajiny členstvo v Európskej únii, súčasťou vládneho programu je zrušenie ukrajinskej neutrality.

Vládny program vyvolal v koaličnom tábore spory, poslanci najsilnejšej strany Blok Petra Porošenka ho nazval bezzubým slohovým cvičením. Z iniciatívy tejto strany sa súčasťou vládneho programu stala koaličná zmluva, ktorá obsahuje konkrétny zoznam úloh a termínov pre ich splnenie. Za vládny program hlasovalo 269 z 353 prí­tomných poslancov, 28 ich bolo proti, štrnásti sa zdržali a 42 poslancov nehlasovalo.

Jaceňuk chce z Ukrajiny potravinársku veľmoc

Premiér Jaceňuk v diskusii o vládnom programe vyhlásil, že Ukrajina chce zvolať medzinárodnú darcovskú konferenciu, ktorá by krajine „umožnila prežiť“ a odvrátila hrozbu štátneho bankrotu. Po reforme poľnohospodárskeho sektora by sa podľa nej Ukrajina mala stať svetovou mocnosťou v produkcii potravín.

„Niekto má ropu a plyn, my máme jedlo,“ povedal Jaceňuk poslancom. „Ukrajina by sa po nevyhnutnej poľnohospodárskej reforme mala stať vodcom svetového potravinárskeho trhu,“ konštatoval predseda budúcej koaličnej vlády zloženej zo zástupcov piatich proeurópskych strán.

Jaceňuk pripomenul, že kvôli výhradám Európskej únie Rusko nedávno zablokovalo výstavbu plynovodu South Stream, ktorý mal strategickú surovinu dopravovať do Európy mimo ukrajinského územia. Kyjev by tak prišiel o podstatnú časť príjmu za transport plynu. „Drahí Rusi, nedá sa nič robiť, zemný plyn budete musieť prepravovať cez Ukrajinu. Všetkým nám k tomu blahoželám,“ povedal premiér. Na modernizáciu starého plynovodného systému chce Jaceňuk pozvať európskych a amerických investorov.

Jaceňuk: Stiahnite banditov a doplatíme dôchodky

Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina je ochotná obnoviť výplatu sociálnych dávok a dôchodkov per obyvateľov povstaleckých zón na Donbase, ktorú v novembri zastavila na protest proti povstaleckým voľbám. Podmienkou však je úplný odchod ruských vojakov z Doneckej a Luhanskej oblasti. „Pán Putin, z obyvateľov Donbasu ste si spravili rukojemníkov. Stiahnite banditov a zastavte dodávky zbraní. Ukrajina potom obnoví svoju zvrchovanosť nad Donbasom a znovu bude dávky vyplácať,“ odkázal Jaceňuk do Kremľa.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zdraví... Foto: Reuters, Valentyn Ogirenko
Arsenij Jaceňuk, Ukrajina, vláda Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zdraví poslancov po tom, čo odhlasovali programové vyhlásenie jeho novej vlády.

Premiér v prejave pomenoval tri príčiny súčasnej ukrajinskej krízy: ruskú agresiu, energetickú závislosť a korupciu. Uistil poslancov, že na potreby armády chce vláda v budúcom roku uvoľniť rekordnú sumu vo výške päť percent HDP. Politickou úlohou je zrušenie neutrality a orientácia na spoluprácu s NATO, dodal ukrajinský premiér.

Hlavné body programového vyhlásenia novej vlády

  • Schválenie a realizácia štátneho programu rozvoja ukrajinských ozbrojených síl do roku 2020
  • Uvoľnenie čiastky predstavujúcej až päť percent HDP na obranu štátu a činnosť bezpečnostných zložiek
  • Schválenie novely zákona o štátnych zákazkách v zbrojnom priemysle
  • Zrušenie neutrality
  • Sociálne zaistenie vojakov a ďalších účastníkov protipovstaleckej operácie
  • Technické zabezpečenie hraníc Ukrajiny s Ruskou federáciou
  • Vypracovanie a realizácia programu informačnej bezpečnosti štátu, príprava vysielania do zahraničia, odštátnenie médií
  • Zníženie počtu kontrolných orgánov z 56 na 28 a uvedenie ich štruktúry a funkcie do súladu s európskymi štandardmi do roku 2016
  • Schválenie 1 500 štandardov EÚ, zrušenie platnosti štandardov bývalého ZSSR
  • Zavedenie elektronickej štátnej správy
  • Príprava zákona o slobodnom prístupe k informáciám
  • Zriadenie Národnej agentúry pre boj s korupciou a Národného protikorupčné­ho úradu
  • Monitoring životného štýlu štátnych úradníkov
  • Vytvorenie jednotnej elektronickej databázy majetkových priznaní a finančných záväzkov štátnych úradníkov
  • Reforma ministerstva vnútra
  • Príprava zákona o národnej polícii
  • Zriadenie Štátneho úradu pre vyšetrovanie
121 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #programové vyhlásenie vlády