Ak v Grécku nezvolia prezidenta, budú predčasné voľby

Grécko zorganizuje v januári predčasné voľby, pokiaľ parlament nedokáže tento mesiac zvoliť prezidenta. Vo štvrtok to povedal premiér Antónis Samarás.

11.12.2014 17:30
Antónis Samarás, Grécko, premiér, predseda vlády Foto: ,
Grécky premiér Antónis Samarás.
debata (1)

Zároveň vyzval poslancov, aby odvrátili krízu podporou jeho kandidáta za prezidenta. „Všetci poslanci sa musia teraz rozhodnúť, či si zvolíme prezidenta, alebo budú predčasné voľby, ktoré ľudia nechcú, ktorých sa trhy boja a ktoré by mohli mať pre krajinu katastrofálne dôsledky,“ uviedol premiér.

V prieskumoch verejnej mienky totiž boduje strana Syriza zameraná proti úsporným opatreniam.

Prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia v troch kolách, sa začnú 17. decembra. Vládnym kandidátom je Stavros Dimas. Pokiaľ uspeje, Samarás sľubuje, že Atény budú urýchlene pracovať na dokončení revízie plnenia podmienok medzinárodnej úverovej dohody, budú sa snažiť o zmiernenie podmienok pri splácaní dlhov voči európskym partnerom a podpíšu dohodu o preventívnej úverovej linke, ktorá krajinu podporí po ukončení súčasného programu.

Kandidát na prezidenta musí získať v 300-člennom gréckom parlamente 180 hlasov. Druhý mandát súčasnej hlavy štátu 85-ročného Károlosa Papoúliasa vyprší v marci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #prezidentské voľby