Porošenko: Na východe Ukrajiny bol prvý deň bez obetí

Terajšie krehké prímerie na východe Ukrajiny medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami prinieslo prvý deň bez mŕtvych či zranených vojakov od začiatku konfliktu. Podľa tlačových agentúr to v piatok v Austrálii povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

12.12.2014 09:59 , aktualizované: 12:20
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (21)

Šéf štátu, ktorý končí trojdňovú návštevu Austrálie, v tejto súvislosti poznamenal, že všetko nasvedčuje tomu, že prímerie platí. Pokoj zbraní vstúpil do platnosti v utorok, ktorý Porošenko navrhol ako „deň pokoja“. Boje skutočne ustali a zastavenie paľby sa v značnej miere dodržiavalo aj potom. Vďaka tomu obe strany vo štvrtok oznámili, že začali z frontovej línie sťahovať ťažké zbrane.

„Dnes je prvých 24 hodín počas siedmich mesiacov …, keď máme na Ukrajine skutočné prímerie,“ uviedol Porošenko podľa agentúry AP pri prejave v Lowyho ústave pre medzinárodnú politiku. „Neviete si ani predstaviť, aké dôležité to pre mňa je. Toto je prvá noc, keď nemám žiadneho strateného ani zraneného ukrajinského vojaka. Keď nemáme žiadneho mŕtveho ani zraneného civilistu,“ dodal.

Porošenko vyzval k utorkovému pokoju v snahe oživiť prímerie, ktoré Kyjev a povstalcami dohodli v septembri v Minsku, ale ktoré bolo porušované, z čoho sa strany navzájom obviňovali. V piatok však upozornil, že je ešte príliš skoro označiť najnovšiu dohodu o zastavení paľby a o stiahnutie ťažkých zbraní za víťazstvo.

„Toto je len 24 hodín, všetko je také krehké,“ povedal. „Ale modlím sa, aby sme v tomto procese pokračovali. A ak budeme jednotní, bezpochyby zvíťazíme. Nie vojenskými prostriedkami, ale začatím politického dialógu prinesieme mier, prinesieme stabilitu mojej krajine, kontinentu a celému svetu,“ zdôraznil podľa AP Porošenko.

Podľa Lavrova je šanca dosiahnuť mier na Ukrajine

Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova sa objavila šanca dosiahnuť mier na Ukrajine. Kedy by sa v Minsku mohla zísť kontaktná skupina pre urovnanie krízy na Donbase, tvorená zástupcami Kyjeva, povstalcami, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Moskvy, ale nespresnil. Vyplýva to zo správy agentúry TASS.

„Objavila sa šanca na mier na Ukrajine. S ťažkosťami, ale napriek tomu zavládlo prímerie, režim zastavenia paľby,“ citoval TASS šéfa ruskej diplomacie. Lavrov povedal, že tak vznikol konštruktívny základ pre pokrok aj v ďalších otázkach, vrátane ekonomickej obnovy Donbasu, teda východu Ukrajiny, a politického dialógu.

Tento politický dialóg by podľa ruského ministra „mal viesť k ústavnej reforme s účasťou všetkých regiónov a politických síl“. „K tomu sa ukrajinská vláda zaviazala už v apríli,“ vyhlásil podľa ruskej agentúry.

Uviedol tiež, že teraz je dôležité „nájsť spôsob obnovenia kontaktnej skupiny s účasťou zástupcov ukrajinského vedenia, Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Ruska a OBSE“. „Doslova v týchto dňoch sa rieši harmonogram stretnutí v Minsku. Aktívne napomáhame tomu, aby sme čo najskôr dosiahli dohodu,“ povedal Lavrov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pôvodne chcel, aby sa kontaktná skupina zišla v bieloruskej metropole už tento týždeň v utorok. Proruskí separatisti to ale odmietli, pretože je podľa nich nutné vopred dohodnúť program rokovania. Potom sa predpokladalo, že by sa stretnutie mohlo konať vpiatok, ale ani to sa nepotvrdilo.

Kontaktná skupina v septembri dohodla v Minsku prímerie, ktoré od tej doby bolo značne porušované, z čoho sa strany navzájom obviňovali.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Petro Porošenko