USA chystajú pomoc Ukrajine. Rusko varuje, že na nové sankcie odpovie rázne

Ak Spojené štáty prijmú kvôli kríze na Ukrajine nové sankcie proti Rusku, podnikne Moskva odvetné kroky. Vyhlásil to námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

13.12.2014 10:47 , aktualizované: 11:50
Barack Obama Foto: ,
Nový zákon o podpore slobody na Ukrajine ešte nie je platný, chýba už len podpis prezidenta Baracka Obamu.
debata (340)

Obe komory amerického Kongresu vo štvrtok schválili zákon o podpore slobody na Ukrajine, ktorý kritizuje ruský tlak na Kyjev, otvára dvere k dodávkam zbraní Ukrajine a k rozšíreniu protiruských sankcií.

Aby zákon začal platiť, musí ho ešte podpísať americký prezident Barack Obama. „Určite to nenecháme bez odpovede,“ vyhlásil Rjabkov.

Na zozname sa môže ocitnúť aj Gazprom

Zákon navrhuje rozšíriť súčasné protiruské sankcie na osoby a firmy, ktoré provokujú k nestabilite na Ukrajine, v Moldavsku, Gruzínsku a v Sýrii. V prípade výpadkov v dodávkach ruského zemného plynu členským štátom NATO sa má na sankčnom zozname USA ocitnúť aj ruský monopolný vývozca Gazprom.

Moskva v reakcii na tento zákon obvinila Washington, že robí všetko pre to, aby zničil vzťahy medzi oboma krajinami. Vzťahy medzi oboma veľmocami sú v súčasnosti najchladnejšie od čias studenej vojny preto, že Rusko v marci anektovalo Krym i kvôli tomu, že Moskva podporuje separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny.

340 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina