CIA sa po správe o mučení obhajuje

Stali sa odpudivé veci, ale neznamená to, že všetko bolo zlé. Riaditeľa CIA John Brennan bráni tajnú službu po zverejnené správy o mučení. Viac ako 500-stranový dokument, ktorý publikovali demokrati vo výbore Senátu pre tajné služby v utorok.

13.12.2014 12:03
John Brennan, CIA Foto: ,
John Brennan, riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA).
debata (35)

Je veľmi zriedkavé, že by šéf CIA vystúpil na tlačovej konferencii. Brennan to však v súvislosti so správou urobil.

"Náš názor, ktorý sme pozorne zvážili, je taký, že zadržaní, ktorí boli podrobení rozšíreným vypočúvacím metódam, poskytli užitočné informácie. Použili sme ich pri konečnej akcii proti Usámovi bin Ládinovi,“ vyhlásil Brennan.

Zároveň však pripustil, že sa nedá jednoznačne určiť, ktoré informácie by CIA nezískala bez použitia brutálneho vypočúvania. Brennan tiež uviedol, že nie všetky postupy použití na teroristoch po útokoch z 11. septembra 200, boli schválené a boli odpudivé.

"Je správne ich odsúdiť. A nedokázali sme niektorých pracovníkov brať na zodpovednosť za ich chyby,“ priznal Brennan. Podľa neho však nie je možné posudzovať celú prácu CIA, na základe konania niekoľkých jednotlivcov, ktorí sa nesprávali v súlade so zákonmi a rozkazmi. Medzi postupy, ktoré CIA používali, bolo simulované topenie, fingované popravy či odopieranie spánku a drsné zaobchádzanie. Zverejnená správa tvrdí, že použitie mučiacich praktík neviedlo k odhaleniu plánovaných teroristických útokov.

"Je to nespoľahlivý nástroj,“ povedal pre Pravdu o brutálnych praktikách Michael Smith, britský odborník na tajné služby. "Keď niekoho mučíte, je pravdepodobnejšie, že vám povie to, čo chcete počuť. Nie pravdu. Potom sa môže stať, že máte k dispozícii nesprávne informácie,“ pripomína Smith, ktorý sám slúžil vo vojenskej tajnej službe.

Brennan počas tlačovej konferencie ani raz nepoužil slovo mučenie. Uviedol, že po 11. septembri urobila CIA veľa správnych vecí, ktoré udržali Ameriku silnú a bezpečnú. Povedal však aj to, že tajná služba nebola pripravená viesť tajný program vypočúvania a jej pracovníci ho spočiatku nedostatočne monitorovali.

"Prezident George Bush urobil hlavnú chybu, keď schválil program, ktorý dovolil použitie násilných postupov pri vypočúvaní. Keď sme prekročili hranicu, nevyhnutne to viedlo zneužitiu týchto postupov,“ myslí si David Schanzer, expert na občiansku slobody a národnú bezpečnosť. "Bolo čírou fantáziou myslieť si, že CIA dokáže takýto program zvládnuť bez toho, aby prekročila tenkú hranicu medzi tým, čo už mučenie je a tým, čo ešte nie. Takzvaní experti, ktorí to hlásali, nemali absolútne žiadne skúsenosti v tejto oblasti,“ vyhlásil pre Pravdu odborník Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne.

Podľa Scotta Lucasa z Birmighamskej univerzity by sa preto mala v skutočnosti sústrediť menšia pozornosť na tajnú službu pri vyvodzovaní dôsledkov. "Nie je to ani tak otázka, ako by sa mala zmeniť CIA, ale čo s tými, ktorí takéto postupy povolili,“ uviedol pre Pravdu odborník na tajné služby.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #mučenie #John Brennan