Petro Porošenko posiela na zimu na separatistický Donbas plyn a elektrinu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu nariadil vláde, aby zaistila dodávky elektriny a plynu pre obyvateľov povstaleckých oblastí na východe krajiny. Oznámila to v Kyjeve prezidentská kancelária. Do konca tohto roka chce prezident dohodnúť so separatistami výmenu rukojemníkov a zajatcov.

14.12.2014 16:25
Petro Porošenko, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (245)

Príkaz prezidenta je na začiatku zimy pre Donbas vítaná správa, tým skôr, že od polovice novembra vyhlásil Kyjev faktickú hospodársku blokádu vzbúreneckých zón. Štátne úrady v Doneckej a Luhanskej oblasti prestali pracovať, centrálna banka z Donbasu stiahla hotovosť a zablokovala sa výplata dôchodkov a sociálnych dávok.

„Je potrebné, aby ľudia dostali možnosť prežiť ťažké obdobie a vedeli, že môžu počítať so štátnou pomocou,“ komentoval Porošenko svoje rozhodnutie.

Žena prechádza okolo bojom zničenej budovy v... Foto: Reuters, Shamil Zhumatov
Ukrajina, Donecko Žena prechádza okolo bojom zničenej budovy v Donecku.

Porošenko tiež zdôraznil potrebu zaistiť pre ukrajinských obyvateľov povstaleckých oblastí dostatok potravín a liekov.

Padne do konca roka dohoda o výmene rukojemníkov?

Do konca roka sa chce Porošenko s povstalcami dohodnúť na výmene zajatcov a rukojemníkov. Podľa Kyjeva zadržiavajú separatisti 684 Ukrajincov, v zajatí je aj 181 vojakov, úrady evidujú 1 600 nezvestných osôb. Proruskí radikáli tvrdia, že ukrajinská armáda drží v zajatí vyše 800 ich bojovníkom.

Výmena zajatcov má byť súčasťou širšej dohody o zastavení paľby, ktorú by obe bojujúce strany mali uzavrieť na pripravovanom rokovaní v bieloruskom Minsku. Schôdzku v tomto týždni dvakrát odložili a dohoda o novom dátume stretnutia zatiaľ neexistuje.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko