Cynizmus v priamom prenose: Ľudia si spred kaviarne v Sydney robili selfie

Kaviareň Lindt v centre Sydney v čase, keď v nej ozbrojený muž už niekoľko hodín zadržiaval rukojemníkov, sa stala najväčšou atrakciou v meste pre turistov i miestnych.

15.12.2014 14:48 , aktualizované: 17:43
debata (32)

Na sociálnych sieťach pribúdali selfie fotografie z blízkosti kaviarne. Britské a austrálske médiá na pomenovanie tohto správania použili výrazy ako hanba, hanebnosť, bezcitnosť.

Kým za múrmi kaviarne ide rukojemníkom o život,... Foto: TWITTER
Sydney, rukojemnícka dráma, selfies Kým za múrmi kaviarne ide rukojemníkom o život, vonku si turisti robia vysmiate selfie, akoby o nič nešlo.

Kým na rukojemníkov vo vnútri kaviarne mieri zbraňou neznámy útočník, ľudia sa vonku usmievali do svojich fotoaparátov a snažili sa zachytiť drámu za svojimi chrbtami. Mnohí Austrálčania i zahraniční turisti sa snažili dostať čo najbližšie k miestu činu.

Kaviareň v Sydney, v ktorej sa odohráva... Foto: TWITTER
Sydney, rukojemnícka dráma, selfies Kaviareň v Sydney, v ktorej sa odohráva rukojemnícka dráma, sa stala hitom sociálnych sietí.

Polícia tak mala prácu nielen s riešením rukojemníckej drámy, ale aj s tým, ako týchto „lovcov selfie“ udržať čo najďalej od kaviarne. Instragram, Facebook či Twitter sa plnil najnovšími zábermi. Čo je však úplne nepochopiteľné, niektorí z nich sa usmievali, akoby išlo o púťovú atrakciu, nie o skutočnú drámu.

V Austrálii, ale aj v ďalších krajinách sa však už zdvihla vlna odporu proti ľuďom, ktorí sa takýmto spôsobom prezentujú na sociálnych sieťach.

Austrálčania smútia, rukojemnícka dráma v...
Austrálčania prinášajú na pietne miesto kvety a...
+21Moslimská obec v Austrálii sa od ozbrojenca...

Ozbrojený útočník zadržiaval dlhé hodiny najmenej 20 rukojemníkov v kaviarni Lindt v centre Sydney. Piatim zadržiavaným ľuďom sa po niekoľkých hodinách podarilo ujsť. Rukojemníci museli držať na oknách čiernu vlajku s islamským nápisom, ktorá bola podobná tej, akú používajú bojovníci hnutia Islamský štát.

Napriek hodinám vyjednávania sa však rukojemnícka dráma nakoniec skončila tragicky. Policajti sa rozhodli pre priamy zásah. Z miesta sa ozývala streľba i explózie. Dvaja ľudia neprežili, ďalší traja zostali ťažko ranení. Počas zásahu vybiehali z budovy vydesení rukojemníci, zranených zdravotníci prevážali do pripravených sanitiek. Osud únoscu zatiaľ nie je známy.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #sydney #ozbrojenec #selfie #rukojemnícka dráma