Lavrov: Krym už je ruský, môžeme na ňom rozmiestniť jadrové zbrane

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nepriamo pripustil možnosť rozmiestnenia jadrových zbraní na anektovanom Kryme.

15.12.2014 21:11
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (251)

V rozhovore pre agentúru Interfax vyhlásil, že Krym stratil svoj bezjadrový status, pretože teraz patrí Rusku, ktoré v súlade s medzinárodnými zmluvami disponuje jadrovým arzenálom a jadrové zbrane „bude rozmiestňovať podľa svojho uváženia“.

Ruská armáda od rozpadu ZSSR na začiatku 90. rokov udržiava na Kryme veľkú námornú základňu, ktorú si pred okupáciou polostrova prenajala od Ukrajiny do roku 2042. Po ruskej anexii podľa Moskvy zmluva prestala platiť, pretože Krym je už súčasťou Ruskej federácie a nájom stratil zmysel.

Lavrov sa vyjadril aj k bojom na východe Ukrajiny a vyhlásil, že Moskva sa usiluje o urovnanie ukrajinskej krízy so zachovaním Donbasu ako súčasti Ukrajiny. Nevyhnutnou podmienkou mierového riešenia je podľa neho ústavná reforma vykonaná za účasti ruskojazyčných regiónov.

Lavrov: Rusko chce, aby Donbas bol súčasťou Ukrajiny

Podľa Lavrova je Rusko dokonca jedinou silou, ktorá sa o zachovanie Donbasu ako súčasti Ukrajiny presadzuje, pretože Kyjev svojím správaním donbaských povstalcov odpudzuje. „Trváme na tom, aby ústavná reforma bola vykonaná za účasti všetkých regiónov a všetkých ukrajinských politických síl,“ povedal ruský minister.

Ukrajinský juhovýchod, ktorý je od mája miestom ozbrojenej vzbury proruských radikálov, musí mať podľa Lavrova možnosť „finančne zaisťovať svoje potreby prostredníctvom daňovej dohody s centrom, používať ruský jazyk a sláviť svoje vlastné sviatky, nie tie, ktoré mu zvyšok krajiny vnucuje“.

Pre Donbas je podľa ministra zahraničných vecí napríklad neprijateľné sláviť narodeniny ukrajinského nacionalistického vodcu Stepana Banderu ako štátny sviatok. „Na Donbase slávia 9. máj ako deň víťazstva ZSSR v druhej svetovej vojne,“ povedal Lavrov. „Je nutné vychádzať z reality: nemožno vnucovať krajine nejakú ideológiu, keď v krajine existuje niekoľko ideológií,“ dodal ruský minister.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #Krym #Donbas