Krajiny V4 si delia pomoc Ukrajine

Ukrajina má novú vládu, prijala nový vládny program a sme tu preto, lebo chceme byť rýchlo na mieste, aby sme zadefinovali oblasti, v ktorých vieme pomôcť, povedal pre Pravdu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pred jednodňovým utorkovým maratónom rozhovorov predstaviteľov visegrádskej štvorky (Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Česko) s najvyššími politickými predstaviteľmi Ukrajiny.

16.12.2014 07:51
debata (59)
Zatiaľ čo v Kyjeve pripravujú vianočnú výzdobu,... Foto: SITA/AP
Kyjev, Luhansk, Ukrajina Zatiaľ čo v Kyjeve pripravujú vianočnú výzdobu, na predmestí východoukrajinského mesta Luhansk, ktorého obyvatelia trpia nedostatkom vody, elektriny a výpadkom financovania verejných služieb, rozdáva jeden z dobrovoľníkov teplé jedlo.

„Je tu napokon symbolika. Tri zo štyroch krajín V4 sú bezprostrednými susedmi Ukrajiny. Od začiatku krízy sme sa angažovali. Poskytovali sme pomoc aj ako V4, ale aj individuálne,“ povedal na adresu najnovšej návštevy Kyjeva slovenský minister a pripomenul, že aj v tomto prípade platí to známe, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. „Našou prítomnosťou chceme o. i. vyslať posolstvo, že krajiny V4 sa zaujímajú o to, čo sa deje v ich susedstve,“ dodal Lajčák.

Ukrajinci dnes žijú v zajatí troch neodškriepiteľných faktov: každodenného zápasu o prežitie, blížiacich sa koncoročných sviatkov a, samozrejme, občianskej vojny na juhovýchode krajiny. Ako vám však obyvatelia vždy zopakujú, život v krajine ide ďalej. Pravda, nezabudnú pripomenúť, že pre väčšinu, nielen v samotnom Kyjeve, ale aj v jednotlivých oblastiach vrátane tej, v ktorej prebieha tzv. antiteroristická operácia, sa ich život netýka globálnych tém, ako je integrovanie krajiny do EÚ či vstup do NATO. „Prvoradou úlohou je zarobiť peniaze na stravu, zaplatenie nájomného a iných stále stúpajúcich poplatkov či školného pre deti,“ povedala pre Pravdu Oksana, pracujúca ako učiteľka, s tým, že celkove niet dôvodov mať slávnostnú vianočnú či novoročnú náladu.

„Sotva Ukrajincom na optimizme pridá napríklad vyhlásenie premiéra Arsenija Jaceňuka v súvislosti s plánovaným zvýšením poplatkov za vodu, plyn a elektrinu a zrušenie ešte sovietskych noriem, existencia korupcie o nič menšej ako za čias vládnutia prezidenta Viktora Janukovyča, rastúce ceny potravín, mizerné mzdy, hlavne v prípade zamestnancov, či strach zo zimy a problémy s vykurovacou sezónou,“ vraví jedným dychom asi štyridsiatnička.

Predstavitelia krajín V4 o problémoch vedia a chcú konkrétne pomáhať. „Posunuli sme sa ďalej v tom, že sme si rozdelili oblasti pomoci Ukrajine, nad ktorými bude mať patronát tá-ktorá krajina. Zároveň berieme na seba zodpovednosť za pridelenú oblasť pomoci. A to je aj hlavným predmetom našich utorkových rokovaní,“ upozornil minister Lajčák. Na otázku Pravdy, aká oblasť pripadla konkrétne Slovensku, minister ju nechcel špecifikovať tesne pred kyjevskými rokovaniami aj keď, ako povedal, už je rozhodnuté.

„Počkajme si na výsledky rokovaní,“ reagoval Lajčák. Podľa ministra zahraničia najnovšiemu dialógu predstaviteľov V4 predchádzalo očakávanie, podľa ktorého sa budú intenzívnejšie venovať už konkrétnym úlohám. A to je aj predmetom utorkových rokovaní s prezidentom Petrom Porošenkom, premiérom Arsenijom Jaceňukom, šéfom parlamentu Volodymyrom Grojsmanom a ministrom zahraničia Pavlom Klimkinom.

Okrem praktickej pomoci v politickej a hospodárskej oblasti letecký špeciál priviezol v utorok do Kyjeva aj ďalšiu humanitárnu pomoc, tentoraz v hodnote 75-tisíc eur. Ide predovšetkým o lieky.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #Ukrajina #krajiny V4