Jordánsko podalo návrh rezolúcie o mieri medzi Izraelom a Palestínou

Jordánsko v stredu formálne predložilo Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie vyzývajúci na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi do jedného roka a ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území do konca roka 2017.

18.12.2014 10:26 , aktualizované: 11:16
debata

Jordánsko však naznačilo, že sa nebude usilovať o rýchle dosiahnutie hlasovania, ale dá priestor rokovaniam a snahám zabezpečiť si podporu USA. Podľa diplomatov by rozhovory o texte mohli trvať celé dni aj týždne. Jordánska vyslankyňa pri OSN Dina Kawarová vyjadrila nádej, že o rezolúcii sa podarí dosiahnuť jednohlasnú dohodu.

Návrh vyzýva na zachovanie hraníc spred šesťdňovej vojny v roku 1967, bezpečnostné dohody a Jeruzalem ako spoločné hlavné mesto oboch štátov. Na strany apeluje, aby sa zdržali akýchkoľvek jednostranných ilegálnych aktivít vrátane výstavby osád, ktoré by boli prekážkou vyhliadok na dvojštátne riešenie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už požiadal USA, aby zabránili prijatiu rezolúcie.

Predchádzajúci palestínsky návrh prezentovaný rade neformálne v októbri vyzýval na ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území do novembra 2016, avšak USA a ďalší text odmietli ako neakceptovateľný. Na prijatie rezolúcie je potrebných v 15-člennej rade deväť hlasov. Spojené štáty, blízky spojenec Izraela, by sa potom museli rozhodnúť, či budú rezolúciu vetovať.

Lieberman označil palestínsku rezolúciu za lesť

Izraelský minister zahraničia označil navrhovanú rezolúciu za „lesť“. „Toto určite neurýchli dohodu, pretože bez súhlasu Izraela sa nič nestane,“ uviedol Avigdor Lieberman v stanovisku.

Podľa jeho slov jednostranné kroky na pôde OSN, ktoré nasledujú po aprílovom kolapse rokovaní zastrešovaných USA o palestínskej štátnosti, len prehĺbia desaťročia starý konflikt. „Bolo by lepšie, keby sa Bezpečnostná rada zaoberala skutočne dôležitými problémami obyvateľov sveta, ako vražednými útokmi v Austrálii a Pakistane, alebo diskutovala o udalostiach v Sýrii a Líbyi a nestrácala čas s palestínskymi lesťami,“ skonštatoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #OSN #Jordánsko