Zadržiavanú Slovenku v Belehrade prepustili a deportovali

Slovenskú občianku praktizujúcu Falun Gong, ktorú ešte v pondelok zadržali v srbskom Belehrade, prepustili v stredu večer.

18.12.2014 15:51
debata (4)

Slovenku potom deportovali na hraničný priechod a medzinárodnou autobusovou linkou opustila Srbsko, potvrdil hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

„Naše veľvyslanectvo v Belehrade sa o zadržanú slovenskú občianku zaujímalo od momentu, keď sa dozvedelo, že bola zadržaná. Informácie sme overovali a kontaktovali sa so srbskými úradmi. Po tom ako sme od srbského ministerstva zahraničných vecí dostali verbálnu nótu o zadržaní slovenskej občianky, veľvyslanectvo SR v Belehrade okamžite reagovalo a žiadalo príslušné orgány o bližšie vysvetlenie okolností jej právne nejasného zadržania a o jej prepustenie,“ informoval.

Slovenské veľvyslanectvo malo podľa Stana v úmysle požiadať v nóte aj o umožnenie konzulárneho stretnutia so zadržanou, ale v rovnakom čase sa Slovenka s konzulkou skontaktovala.

O zadržaní Slovenky v utorok informoval médiá Marek Tatarko zo Slovenskej Asociácie Falun Gong. Polícia ju podľa neho zatkla spolu s ďalšou Fínkou pri príchode do jej hotela. Údajne jej nedovolili kontaktovať slovenskú ambasádu a po piatich hodinách zadržiavania ju presunuli na policajnú stanicu, kde ju naďalej zadržiavali. Hovorca slovenského rezortu diplomacie však tvrdí, že Slovenke po príchode do záchytnej stanice bola poskytnutá možnosť kontaktovať naše veľvyslanectvo, ale odmietla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #zadržanie #ministerstvo zahraničných vecí