OSN bude potrebovať pre sýrskych utečencov 8 miliárd dolárov

Organizácia Spojených národov vyzvala vo štvrtok svoje členské krajiny, aby poskytli celkovo viac než 8, 4 miliardy dolárov na pomoc sýrskemu obyvateľstvo v roku 2015.

18.12.2014 16:50
debata (2)

OSN požaduje 2,9 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc pre vyše 12 miliónov ľudí vo vnútri Sýrie a ďalších 5,5 miliardy pre asi šesť miliónov sýrskych utečencov nachádzajúcich sa v krajinách Blízkeho východu. Detský fond OSN (UNICEF) separátne žiada o vyše 900 miliónov dolárov na svoje projekty v roku 2015. Sústrediť sa bude na pitnú vodu, zdravotníctvo a vzdelávanie.

„Sýrska vojna eskaluje a humanitárna situácia sa zhoršuje,“ konštatoval Vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Antonio Guterrres. Dodal, že občania Sýrie už minuli všetky svoje zdroje a úspory a hostiteľské krajiny už nemajú utečencov z čoho financovať.

V piatich susedných krajinách Sýrie (Turecko, Libanon, Jordánsko, Irak a Egypt) sa nachádza viac než tri milióny sýrskych utečencov, pričom OSN odhaduje, že do konca budúceho roku ich bude viac než štyri milióny.

„Hľadáme nové spôsoby pomoci utečencom a plánujeme poskytnúť pomoc aj chudobným komunitám v hostiteľských krajinách“, ktorých situácia sa počas sýrskej utečeneckej krízy ešte zhoršila, povedal Guterrres. Z pomoci v oblasti zdravotníctva, vzdelávania a sanitácie by mohlo mať úžitok ďalších 20 miliónov ľudí v blízkovýchodných krajinách, dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Blízky východ #utečenci #Unicef