Súd v USA popravil 14-ročného chlapca pred 70 rokmi neprávom

Americká justícia priznala po 70 rokoch ďalšie odsúdenie nevinného človeka. V roku 1944 bol v štáte Južná Karolína popravený za vraždu len štrnásťročný černošský chlapec, uviedla vo štvrtok americká televízia CNN.

18.12.2014 17:35
George Stinney, černoch, chlapec, odsúdený,... Foto:
Osud George Stinneyho, ktorý bol najmladším popraveným človekom v USA od 19. storočia, spečatila porota zložená zo samých belochov.
debata (52)

Tragický osud George Stinneyho, ktorý bol najmladším popraveným človekom v USA od 19. storočia, spečatila porota zložená zo samých belochov. Na elektrické kreslo ho poslala po procese trvajúcom iba tri hodiny bez toho, aby vypočula jediného svedka a skúmala jediný dôkaz.

K rozhodnutiu, na ktoré potrebovala len desať minút, jej stačilo chlapcovo priznanie. To od vypočúvého vymohla belošská polícia, bez toho, aby pri tom bol nejaký právnik či aspoň jeden z chlapcových rodičov.

Stinney bol odsúdený za vraždu dvoch belošských dievčat vo veku sedem a 11 rokov, ktoré sa našli v priekope s vážnymi ranami na hlave. Na podozreniu proti nemu stačilo vyšetrovateľom len to, že s nimi o deň skôr hovoril a v blízkosti miesta vraždy sa nachádzal.

Stinneyho rodina požadovala opakovanie procesu a očistenie jeho mena i s poukázaním na svedectvo chlapcovej sestry, ktorá v čase, keď k vražde došlo, bola s ním. Sestra vyhlásila, že polícia len rýchlo hľadala, na koho vinu zvaliť. „Využili brata ako obetného baránka,“ cituje ju CNN.

Sudkyňa Carmen Tevisová Mullenová chlapca rehabilitovala „vzhľadom na zvláštne okolnosti Stinneyho prípadu“, v ktorom boli porušené procesné práva obvineného.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #trest smrti #porota #černoch