Nikáb nie je povinný, šokoval moslimov saudskoarabský duchovný vodca

Saudskoarabský duchovný vodca Ahmad Ghámdí vyvolal búrlivú diskusiu vo svojej krajine, keď sa pred televíznymi kamerami objavil s manželkou, ktorá nemala zakrytú tvár. V relácii určenej pre ženy vyhlásil, že islam neprikazuje ženám nosiť nikáb, teda časť odevu zakrývajúca tvár.

19.12.2014 10:57
Ahmad Ghámdí Foto:
Saudskoarabský duchovný vodca Ahmad Ghámdí vystúpil v televízii v relácii pre ženy a svojimi slovami šokoval. Zahaľovanie si tváre nie je príkaz islamu, ale kmeňová zvyklosť a preto nie je povinné. Po jeho boku sedela nalíčená manželka s odhalenou tvárou.
debata (3)

Ghámdí bol v minulosti veliteľom náboženskej polície v Mekke a niektorí duchovní ho chcú za posledné výroky postaviť pred súd.

„Nikto nehovorí, že si žena nesmie zakryť tvár, ale nie je to povinné a mám na to dôkazy,“ povedal Ghámdí. Tvrdil, že povinnosť zahaľovať sa platila pôvodne len pre manželky proroka Mohameda a že si to ľudia mylne vysvetľujú ako božie prikázanie pre všetky moslimky.

Jeho žena vedľa neho sedela nalíčená a so značkovou kabelkou v ruke. V Saudskej Arábii platí, že žena sa má mimo svojho rodinného kruhu pohybovať so zakrytým telom i tvárou a v mužskom sprievode.

Duchovnému sa vyhrážali aj smrťou

Sauskoarabský veľký muftí šajch Abdal Azíz Šajch Ghámdímu odkázal, aby sa kajal, pretože je povinnosťou žien zakrývať si na verejnosti tvár. Ghámdího slová vyvolali búrlivú diskusiu aj na sociálnych sieťach. „Si teraz spokojný, ty pasák? Fotografie tvojej ženy sú teraz v každom mobile,“ napísal jeden užívateľ na Twitteri. Ghámdí tvrdí, že sa mu vyhrážali aj smrťou.

Program sa vysielal cez víkend z Dubaja a v Saudskej Arábii patrí k najsledovanejším. Ghámdího žena v ňom povedala, že výroky jej manžela majú dopad na celú rodinu. Aj ich deti musia vraj teraz čeliť mnohým námietkach spolužiakov alebo učiteľov.

Ghámdí vyvolal v Saudskej Arábii takéto vášnivého diskusie už niekoľkokrát. Tvrdil napríklad, že ženy môžu chodiť von bez mužského sprievodu, že sa môžu líčiť a môžu byť v zmiešanej spoločnosti mužov a žien, dokonca že môžu šoférovať. To všetko sa totiž v tejto krajine zakazuje.

S Ghámdím súhlasi aj káhirská mešita Al-Azhar

Duchovný si narobil mnoho nepriateľov. Niektorí z nich šíria materiál, aby ho zdiskreditovali a patrí k nemu fotografia, ktorá údajne vznikla počas jeho pobytu v Európe. Sedí na nej medzi dvoma ženami – jednou z nich je jeho manželka vo farebných šatách a druhou blondína v šatách bez rukávov.

Napriek tomu sa však ozvali aj tí, ktorí s Ghámdím súhlasia. Hovoria totiž, že zvyk zakrývať tváre žien nepochádza z islamského práva šaría, ale ide skôr o kmeňovú zvyklosť. Rovnaký názor má napríklad aj káhirská mešita Al-Azhar, ktorá patrí k najvplyvnejším hlasom sunnitského islamu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Saudská Arábia #nikáb #Ahmad Ghámdí #šaría