Novým kardinálom komorníkom sa stal Francúz Tauran

Novým vatikánskym kardinálom komorníkom, teda mužom, ktorý bude dočasne na čele rímskokatolíckej cirkvi v prípade úmrtia či abdikácie pápeža, sa stal francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran.

20.12.2014 13:57
pápež František I. Foto: ,
Kardinál Jean-Louis Tauran oznámil v marci 2013 meno nového pápeža.
debata

Vo funkcii vystriedal bývalú vatikánsku „dvojku“, kritizovaného kardinála Tarcisia Bertoneho, informovala agentúra AFP.

Sedemdesiatje­denročný Tauran, ktorý vedie pápežskú radu pre medzináboženský dialóg, je veľkým zástancom zbližovania s predstaviteľmi umierneného islamu a horlivo odsudzuje moslimský extrémizmus.

Tauran, ktorý trpí Parkinsonovou chorobou, v marci 2013 z balkóna baziliky svätého Petra ohlásil svetu nového pápeža, teda Františka.

Za Bertoneho éry cirkev čelila sérii škandálov okolo odhalenia sexuálneho zneužívania detí kňazmi či úniku dôverných dokumentov o korupcii a mocenskom boji v centrálnej správe Vatikánu. Osemdesiatročný taliansky kardinál a bývalý štátny sekretár bol podľa svojich kritikov hlavným vinníkom toho, že sa cirkev doteraz nedokázala s týmito aférami vyrovnať.

Bertoneho pôsobenie vo funkcii spochybnila napríklad predminuloročná aféra známa ako VatiLeaks. Komorník Benedikta XVI. Paolo Gabriele vtedy vyniesol z Vatikánu citlivé dokumenty týkajúce sa korupcie a mocenských intríg na najvyšších miestach kúrie (vatikánskej vlády). Bertone bol údajne medzi ľuďmi, na ktorých dokumenty ukazovali.

Jeho meno zaznelo aj pri prerokúvaní prípadu Vatikánskej banky, tú talianske úrady vyšetrujú pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Bývalý prezident banky mal pritom veľmi blízko práve k Bertonemu.

Bertone samotného pápeža podráždil na jar, keď vyšlo najavo, že si za obrovské peniaze zriadil vo vatikánskom paláci San Carlo luxusný byt s rozlohou bezmála 700 metrov štvorcových. Tam sa tiež po dosiahnutí osemdesiatky začiatkom decembra uchýlil na dožitie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #kardinál #Jean Louis Tauran #Tarcisio Bertone