Castro bude mať premiéru na celoamerickom summite

Kubánsky prezident Raúl Castro sa zúčastní ako prvý najvyšší kubánsky činiteľ na celoamerickom summite, ktorého stretnutie sa uskutoční v apríli v Paname.

20.12.2014 18:37
Raúl Castro Foto:
Kubánsky prezident Raúl Castro.
debata (21)

Castro to povedal v kubánskom parlamente. Na vrcholnom stretnutí by sa tiež mohol prvýkrát stretnúť s americkým prezidentom Barackom Obamom, uviedla agentúra Reuters.

Summity organizované Organizáciou amerických štátov (OAS) sa konajú ako periodické stretnutia najvyšších politických predstaviteľov všetkých štátov západnej pologule s výnimkou Kuby. Na minulom summite, ktorý sa konal v apríli 2012 v kolumbijskej Cartagene, latinskoamerickí spojenci Kuby pohrozili, že budú podobné vrcholné stretnutie bojkotovať, ak na ne nebudú pozvaní aj zástupcovia Havany.

Washington a Havana v stredu prekvapivo oznámili, že sa budú usilovať o normalizáciu vzťahov medzi oboma krajinami a obnovia vzájomné diplomatické zastúpenia na úrovni veľvyslanectiev. Hovorca Bieleho domu potom naznačil aj možnosť návštevy Obamu v Havane, to ale Obama v piatok vylúčil, rovnako ako návštevu Castra v USA.

Castro v sobotu vyhlásil, že jeho krajinu ešte čaká „dlhý a náročný boj“, keď Spojené štáty zrušia embargo, ktoré na Kubu uvalili v roku 1962. Obama síce môže zlepšiť diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami, o embargu ale musí rozhodnúť Kongres, ktorý budú najmenej dva roky ovládať republikáni.

Obama v piatok pripustil, že na Kube nečaká žiadne zmeny zo dňa na deň a že tamojší komunistický režim bude ďalej represívny voči svojim občanom. Poukázal ale na to, že Spojené štáty budú môcť zlepšením vzťahov na Kubu pôsobiť výraznejšie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #Raúl Castro