Rumunský prezident Iohannis zložil prísahu

Nový rumunský prezident Klaus Iohannis zložil prísahu v parlamente a ujal sa úradu. V inauguračnom prejave sľúbil boj proti korupcii, vybudovanie "silného národa" a dobré vzťahy s USA a Európskou úniou, najmä s Nemeckom. Oznámila to agentúra AP.

21.12.2014 14:13
Klaus Iohannis Foto: ,
Klaus Iohannis sa ujal úradu rumunského prezidenta.
debata

Etnický Nemec a bývalý starosta mesta Sibiu, päťdesiatpäťročný Iohannis, bol zvolený za prezidenta v novembrových voľbách, ktoré on sám označil za triumf demokracie po 25 rokoch od pádu komunizmu.

V druhom kole porazil favorizovaného sociálnodemokra­tického premiéra Victora Pontu. V čele štátu nahradí Traiana Baseska, ktorý odchádza po desiatich rokoch vo funkcii.

Iohannis na seba upútal pozornosť ako starosta mesta Sibiu, ktoré je jeho rodiskom. Za starostu tejto niekdajšej metropoly transylvánských Sasov ho prvýkrát zvolili v roku 2000 a s prehľadom vyhral aj troje nasledujúce voľby.

Iohannis sa veľkou mierou zaslúžil o obnovu a rozvoj mesta, ktoré sa stalo pod jeho vedením jednou z najatraktív­nejších turistických destinácií. Spoločne s Luxemburgom bolo Sibiu (nemecky Hermannstadt) vyhlásené za európske hlavné mesto kultúry na rok 2007.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Klaus Iohannis