Relácia so Zemanom v Českom rozhlase sa zrejme skončí

Rozhlasový program s Hovory z Lánov s prezidentom Milošom Zemanom sa v Českom rozhlase (ČRo) zrejme skončí. Jeho generálny riaditeľ Petr Duhan rozhodol, že má byť vysielaný ako prednahrávaný a informoval o tom listom Zemana.

22.12.2014 18:05
Miloš Zeman, Česko, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (60)

Píše o to server České noviny. Hovorca Hradu Jiří Ovčáček pre ČTK uviedol, že hlava štátu na to nepristúpi. Prednáhrávanie alebo oneskorenie programu, v ktorom na začiatku novembra prezident rozprával vulgárne, Zeman odmietol už na nedávnej schôdzke s riaditeľom rozhlasu. Vtedy Duhan tvrdil, že formát bude naďalej vysielaný naživo.

„Budúce Hovory z Lán budú vysielané ako prednahrávané, to je posledné rozhodnutie vedenia ČRo. S tým som oboznámil pána prezidenta v liste, ktorý som mu poslal v piatok. Nepoznám ešte jeho stanovisko, ale je možné predpokladať, že s najväčšou pravdepodobnosťou na túto možnosť nepristúpi, a tým relácia Hovory z Lánov ako formát zanikne,“ povedal televízii DVTV Duhan.

„Pán prezident vyslovil absolútny nesúhlas s návrhom, ktorý mu generálny riaditeľ Českého rozhlasu poslal. Pán prezident v žiadnom prípade nepristúpi na to, aby sa Hovory prednahrávali,“ reagoval Ovčáček. Hovorca označil terajšie stanovisko Duhana za prekvapujúce a pripomenul, že riaditeľ na nedávnom stretnutí s hlavou štátu tvrdil, že relácia bude naďalej odvysielaná naživo.

„List sme odoslali kvôli tomu, že musíme rešpektovať uznesenia Rady ČRo, ktoré sa týka prípadného ďalšieho nahrávania Hovorov, ak prezident prednahrávanie odmietne, budeme musieť vysielanie relácie zastaviť. Zatiaľ sme žiadnu oficiálnu reakciu z Hradu nedostali,“ uviedol hovorca Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Ovčáček podotkol, že Pražský hrad celú vec vyrieši do konca roka. „Môžem ubezpečiť, že Hovory z Lánov, hoci aj v zmenenej podobe, budú určite pokračovať napriek stanovisku rozhlasu,“ dodal. Na otázku, či by sa mohol reláciu vysielať na inej rozhlasovej stanici, odpovedal, že terajší postup Hradu nebude komentovať.

Na prednahrávanie by prikročilo aj komerčné rádio

Najpočúvanejšie české rádio Impuls zatiaľ Hrad s možnosťou vysielať program so Zemanaom neoslovilo. Ak by sa tak stalo, formát relácie by zvažovali. „S najväčšou pravdepodobnosťou by sme pravidelnú reláciu s pánom prezidentom radšej prednahrávali, najmä s ohľadom na to, ako sa regulačné orgány stavajú k prípadným problémom s obsahom vysielania, teda konkrétne k možnosti postihu prevádzkovateľa za obsah, ktorý zaznel v priamom prenose,“ uviedol generálny riaditeľ Rádia Impuls Jiří Hrabák.

Zeman v posledných Hovoroch z Lánov použil niekoľko vulgarizmov, za čo bol kritizovaný. Podľa Rady ČRo rozhlas odvysielaním relácie porušil zákon aj kódex Českého rozhlasu. Rada ČRo uznala výnimočnosť situácie, kedy svoju úlohu zohralo prekvapenie a rešpekt k hlave štátu. Do budúcnosti rozhlas vyzvala, aby pri Hovoroch z Lánov svoj kódex rešpektoval.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #médiá #Miloš Zeman #Český rozhlas