Soul kvôli možnému kyberútoku KĽDR požiadal o pomoc USA

Juhokórejské úrady nevylučujú, že nedávny kybernetický útok na prevádzkovateľa tamojších jadrových elektrární má na svedomí KĽDR. Soul zároveň požiadal o pomoc pri vyšetrovaní Spojené štáty. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného juhokórejského predstaviteľa.

23.12.2014 07:45
KĽDR, Kim Čong-un, Južné Kórea Foto: ,
Soul už vlani obvinil KĽDR zo série kyberútokov na banky a mediálne spoločnosti.
debata (2)

USA nedávno obvinili Pchjongjang, že stojí za hackerským útokom na počítače spoločnosti Sony Pictures.

Terčom útoku sa pred niekoľkými desiatkami hodín stala spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), ktorá prevádzkuje juhokórejské jadrové elektrárne. Vedenie spoločnosti spolu s vládou však ubezpečilo, že sa nestratili žiadne údaje zásadného významu a že jadrovým zariadeniam vrátane 23 reaktorov v krajine nič nehrozí.

Južná Kórea sa však obáva, že by útok mohol mať na svedomí jej severný sused, s ktorým je oficiálne stále vo vojnovom stave. Podľa spomínaného predstaviteľa však túto domnienku doterajšie vyšetrovanie nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

Na USA sa krajina obrátila preto, že na ich území má sídlo spoločnosť Twitter, cez ktorú sa k útoku prihlásila havajská skupina odporcov jadrovej energie.

Soul už vlani obvinil KĽDR zo série kyberútokov na banky a mediálne spoločnosti.

Zvýšené napätie medzi USA a Severnou Kóreou teraz vyvolal masívny únik dát zo Sony Pictures, z ktorého v súvislosti s filmom zosmiešňujúcim tamojšieho diktátora Kim Čong-una Američania obviňujú práve Pchjongjang. Po tom, ako americký prezident Barack Obama varoval, že Washington na údajne severokórejské hackerské útoky odpovie, sa v pondelok KĽDR ocitla úplne odstrihnutá od internetu.

Internetové pripojenie v KĽDR je už čiastočne obnovené

Internetové pripojenie v Severnej Kórei bolo po pondelkovom totálnom výpadku prinajmenšom čiastočne obnovené. Podľa agentúry Reuters to oznámila výskumná spoločnosť so sídlom v USA. Príčina problémov stále nie je známa.

Podľa agentúry AP sú v prevádzke kľúčové internetové stránky severokórejských médií vrátane štátnej tlačovej agentúry KCNA. Na niektoré ďalšie weby sa však stále nedá dostať. „Otázkou na niekoľko najbližších hodín je, či sa (internet) vráti k nestabilným výkyvom, ktorých sme boli svedkami pred výpadkom,“ povedal Reuters Jim Cowie zo spomínaného výskumného ústavu Dyn Research. Ten uviedol, že KĽDR bola offline deväť a pol hodiny.

Za výpadkom podľa všetkého nebolo prerušené optické vedenie, ktoré by sa podľa odborníkov prejavilo náhlou stratou konektivity, ku ktorej nedošlo. KĽDR sa s problémami s pripojením potýkala od piatku, značné výkyvy v toku dát potom zaznamenala cez víkend. Mohlo by sa preto ísť napríklad o útok DDOS – čiže distribuované odmietnutie služby, čo je metóda, pri ktorej útočníci záplavou požiadaviek zahltia cieľové servery, ktoré sa potom pod náporom zrútia.

Obamove hrozby odvety za hackerský útok na Sony Pictures, ku ktorému sa KĽDR nehlási, Biely dom po výpadku internetu v Severnej Kórei odmietol komentovať.

Pre bežných obyvateľov KĽDR výpadok podľa expertov takmer nič neznamená, lebo pripojenie má len privilegovaná vrstva. Krajina má oficiálne len 1024 IP adries, zatiaľ čo USA ich majú miliardy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #internet #KĽDR #Južná Kórea #kybernetický útok #internetové pripojenie #Sony Pictures