Útok podpaľačov zastavil na severe Talianska vlaky

Úmyselne založený požiar na vlakovom nádraží v Bologni ochromil v utorok ráno železničnú dopravu na hlavnej trase spájajúcej sever a juh Talianska. Podľa talianskeho denníka La Repubblica ide už o štvrtú sabotáž na železnici za posledný mesiac.

23.12.2014 10:40
debata

Požiar zatiaľ neznámi páchatelia založili okolo pol piatej ráno. Podľa vyšetrovateľov zhorelo dátové vedenie kontrolných systémov na trati. Zranenie oheň nikomu nespôsobil.

Na trati medzi Bolognou a Milánom sa na niekoľko hodín zastavili všetky vysokorýchlostné aj regionálne vlaky, prevádzku sa podarilo čiastočne obnoviť až okolo pol ôsmej. Niektoré vlaky ale nabrali meškanie aj viac ako dve hodiny.

K podobným útokom na dráhy došlo tento mesiac v Taliansku už štvrtýkrát, za celý tento rok je to už piaty prípad. Decembrové útoky sa odohrali v Miláne, Turíne a Florencii. Bolognu už raz postihol podpaľačský útok tento rok v máji. Útočníci sa vo väčšine prípadov snažili poškodiť pomocou zápalných fliaš traťové káble.

Minister dopravy Maurizio Lupi už označil tento útok na stanici za teroristický čin. Podľa vyšetrovateľov za ním s najväčšou pravdepodobnosťou stoja radikálni ekologickí aktivisti z organizácie No TAV. Ich značky sa na mieste činu aj našli. Skupina sa snaží zabrániť dostavbe vysokorýchlostného železničného spojenia (Treno Alta Velocitá; TAV) medzi severotalianskym Turínom a francúzskym Lyonom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #železnice #oheň #požiar #podpaľačstvo #Bologna