Mladá Tibeťanka sa upálila na protest proti politike Pekingu

Mladá Tibeťanka sa v pondelok upálila "na protest proti represívnej politike Číny namierenej proti náboženstvu a kultúre Tibetu". Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu pre ľudské práva Free Tibet a rozhlasovú stanicu Radio Free Asia. Ide o druhý takýto prípad upálenia medzi Tibeťanmi za uplynulý týždeň.

23.12.2014 11:25
debata

Dvadsaťročná dievčina, ktorej rodina žije kočovným životom, sa zapálila v jednom z miest v odľahlom hornatom regióne A-pa v západočínskej provincii S'-čchuan. Táto oblasť je obývaná početnou tibetskou menšinou a v minulých rokoch bola jedným z centier protičínskych protestov.

Minulý utorok sa v západočínskej provincii Kan-su upálil na protest proti čínskej politike v tibetských oblastiach 33-ročný Tibeťan.

Od roku 2009 sa k rovnakej forme protestu uchýlilo podľa agentúry AFP vyše 130 ľudí. Tibeťania obviňujú Peking, že utláča miestnych obyvateľov, jazyk i kultúru. Sebaupaľovanie pokračuje napriek zosilneným zásahom čínskych úradov v prevažne tibetských oblastiach, ktoré majú podobným činom zabrániť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protest #tibet #upálenie