Austrálsky premiér varoval pred hrozbou teroristických útokov

Austrálsky premiér Tony Abbott v utorok uviedol, že po útoku na kaviareň v Sydney z minulého týždňa úrady zaznamenali zvýšenú intenzitu komunikácie medzi potenciálnymi teroristami. Zároveň varoval pred pretrvávajúcou vysokou pravdepodobnosťou teroristických útokov v krajine.

23.12.2014 12:40
Sydney, rukojemníci Foto: ,
Rukojemníčka uteká z kaviarne k policajtom v obchodnej štvrti v Sydney.
debata

Podľa premiéra by sa Austrálčania mali mať na pozore, nemalo by ich to však odradiť od osláv Vianoc, napísala agentúra AP. Sydney sa v utorok rozlúčilo s dvoma obeťami obliehania kaviarne, v ktorej ozbrojenec iránskeho pôvodu držal minulý pondelok 16 hodín hostí a zamestnancov podniku ako rukojemníkov.

Po útoku na kaviareň Lindt Cafe v Sydney sme zaregistrovali zvýšenú mieru „teroristickej konverzácie“, konštatoval Abbott s tým, že „pretrváva veľká hrozba teroristických útokov“. „Ľudia so zlými úmyslami chcú a sú schopní nám ublížiť,“ dodal.

Predseda vlády však nezvýšil v krajine stupeň teroristickej hrozby a ľudí vyzval, aby trávili sviatky tak, ako sú zvyknutí. „Bezpečnostné agentúry budú pracovať 24 hodín denne, aby nám zabezpečili maximálne bezpečie,“ povedal.

Abbott odmietol označiť útok na kaviareň za islamistický, hoci ozbrojenec Man Haron Monis okrem iného počas zadržiavania rukojemníkov žiadal, aby mu do podniku doniesli vlajku Islamského štátu. Monisa, ktorý pri zásahu bezpečnostných síl v Lindt Cafe zahynul, premiér nazval duševne narušenou osobou.

V Sydney sa v utorok konal pohreb manažéra kaviarne Toriho Johnsona a smútočný obrad za právničku Katrinu Dawsonovú. Podľa výpovedí priateľov 34-ročný Johnson prišiel o život, keď sa snažil únoscovi vytrhnúť zbraň. Tridsaťosemročná matka troch malých detí Dawsonová bola údajne zastrelená, keď pred paľbou chránila svoju tehotnú kamarátku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #kaviarne #ozbrojenec #Tony Abott #rukojemnícka dráma