Paródiu na severokórejského vodcu si môžu v USA pozrieť aj na internete

Filmová komédia The Interview, zosmiešňujúca severokórejského vodcu Kim Čong-una, je od stredy od 19:00 SEČ k dispozícii za poplatok aj na internete.

23.12.2014 19:00 , aktualizované: 24.12.2014 19:54
Soul, The Interview, Rozhovor, film, Sony... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (30)

Zhliadnuť ho môžu ale zatiaľ len diváci v Spojených štátoch. Spoločnosť Sony Pictures, ktorá snímku vyrobila, už skôr tiež uviedla, že sa bude film premietať vo viac ako 300 amerických kinách. Firma pôvodne premietanie kvôli obavám o bezpečnosť zrušila.

Záujemcovia sa môžu na internete pozerať na film, ktorý vyvolal diplomatické rozpory medzi Spojenými štátmi a KĽDR, prostredníctvom streamingu (teda priamo on-line) alebo si ho stiahnuť a uložiť na vlastné pamäťové médium (napríklad harddisk v počítači). Prvá služba vyjde na šesť dolárov, druhá na 15 dolárov. Film možno dohľadať na známych platformách ako sú napríklad YouTube Movies, Google Play alebo Xbox Video, a tiež na portáli Sony Pictures. Zatiaľ nie je jasné, či a kedy bude film dostupný po internete aj v Európe.

Čo sa týka kín, uvedenie filmu sa obmedzí len na nezávislé biografy, namiesto veľkých reťazcov s 2500 sálami. „Nikdy sme sa uvedenia The Interview nevzdali a sme potešení, že náš film bude na Boží hod premietaný v rade kín,“ uviedol vo vyhlásení šéf filmového štúdia Michael Lynton. „Zároveň sa sústredíme na to, aby sme zabezpečili aj ďalšie platformy a viac kín, aby sa tento film dostal k čo najširšiemu publiku.“

Amerického prezidenta Baracka Obamu rozhodnutie spoločnosti Sony potešilo. „Prezident víta rozhodnutie Sony povoliť premietanie filmu,“ uviedol vo svojom vyhlásení hovorca Bieleho domu Eric Schultz. „Ako prezident jasne povedal, sme krajinou, ktorá verí v slobodu prejavu a v právo na umelecký prejav. Rozhodnutie spoločnosti Sony a zúčastnených kín necháva na ľuďoch, aby si na film vytvorili vlastný názor. Toto rozhodnutie vítame,“ dodal.

Obama minulý piatok kritizoval rozhodnutie Sony Pictures nepustiť film za 44 miliónov dolárov na plátna kín ako chybu, ktorá by mohla vytvoriť precedens, že nejaký diktátor môže začať zavádzať cenzúru v USA.

Štúdio Sony Pictures, ktoré snímka zosmiešňujúca vodcu KĽDR Kim Čong-una vyrobilo, sa stalo terčom rozsiahleho hackerského útoku. Washington z neho následne obvinil KĽDR, ktorá obvinenia odmietla a v odvete pohrozila útokmi na Biely dom, Pentagon a ďalšie americké ciele.

Hackeri, ktorí podľa amerických vyšetrovateľov viedla KĽDR, ochromili stránky Sony Pictures, sprístupnili verejnosti tajné materiály firmy a pohrozili teroristickými útokmi na kiná, ktorá snímku o Kimovi premietnu. Štúdio Sony Pictures potom z bezpečnostných obáv zrušilo štvrtkové uvedenia filmu do kín, čo americkí predstavitelia kritizovali ako víťazstvo vydieračov a umelci ako víťazstvo cenzúry nad slobodou slova.

Médiá predovšetkým vďaka sporom a kontroverziám zaradila The Interview na zoznam snímok, ktoré je bezpodmienečne nutné vidieť.

Snímka bude premietať napríklad reťazec kín Alamo Drafthouse, alebo kino Plaza Atlanta. „Diky Sony, cenzúru nikdy,“ odkázal na Twitteri kontroverzný americký režisér Michael Moore a ohlásil, že sa na film pozrie v kine The Bijou v Traverse City v štáte Michigan. „Ľud prehovoril, sloboda vyhrala!“ radoval sa ďalší filmár Seth Rogen, ktorý je spoluautorom The Interview.

Iní Američania však podľa ruskej agentúry TASS na sociálnych sieťach dali najavo, že na tak hlúpu komédiu sa o vianočných sviatkoch pozrieť nepôjdu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #KĽDR #Sony Pictures