Ázijci si spomínajú na obete cunami

V Indonézii, Thajsku, Indii a na Srí Lanke sa v piatok konajú spomienkové akcie, ktorými si ľudia pripomínajú ničivé zemetrasenie a cunami z roku 2004.

26.12.2014 08:28
Indonézia, cunami, mešita Foto: ,
Ženy počas spomienkovej modlitby v mešite v Banda Aceh.
debata

Presne pred desiatimi rokmi živly v tejto časti sveta zabili takmer štvrť milióna ľudí. K pamätníkom na plážach a na náboženské obrady prišli pozostalí, vládni predstavitelia i diplomati.

Najviac bola postihnutá indonézska provincia Aceh, ktorej pobrežie zmietla desaťmetrová zemetrasná vlna. Viceprezident Jusuf Kalla prišiel na ceremoniál do provinčného strediska Banda Aceh. Pri obradoch boli vyznamenaní veľvyslanci z krajín, ktorí sa zapojili do pomoci a obnovy.

Mladí ľudia sa snažia vytiahnuť človeka z vody...
Pohľad na autobusovú stanicu z 28. decembra...
+8Slon indonézskeho ministerstva lesov odstraňuje...

Kalla spomínal na mŕtvych so smútiacimi aj pri masovom hrobe v Sirone a poďakoval za pomoc pri obnove Acehu miestnym dobrovoľníkom. V Indonézii vtedy zomrelo okolo 160-tisíc ľudí, mená obetí zaznamenali na pamätníku v Banda Aceh.

V Thajsku pri cunami zahynulo 5 500 ľudí a približne polovica z nich boli turisti, ktorí prišli stráviť na thajské pláže Vianoce. V krajine sa konajú celý deň spomienkové akcie, v rybárskej dedine Ban Nam Kche, ktorú cunami zmietlo, ľudia prinášali kvety k stene s menami obetí.

Symbolom tragédie na Srí Lanke je vlakový expres Ocean Queen, ktorý bol úderom cunami zmetený z koľají. Srí Lanka si v tejto súvislosti spomína na zhruba 2 000 obetí. Súčasťou tamojších spomienkových akcií bude vypravenie vlaku na trasu, po ktorej išiel pred desiatimi rokmi práve Ocean Queen.

Skoro ráno sa konala bohoslužba v mešite v Banda Aceh, ktorá odolala ako jedna z mála budov zemetraseniam i prívalovej vlne. Imám Asman Ismail na nej povedal, že cunami dala Acehu veľkú lekciu. Aceh bol takmer 30 rokov dejiskom bojov. „Po cunami tu už nikto proti nikomu nebojuje, ľudia žijú v súlade a mieri,“ povedal imám.

Krátko po katastrofe obnovili mierové rozhovory medzi rebelmi a vládou a v auguste 2005 vyústili do mierovej dohody.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Srí Lanka #Indický oceán #cunami