Irán pri manévroch vyskúšal 'samovražedné' bezpilotné lietadlo

Iránska armáda v sobotu v rámci niekoľkodňových manévrov vyskúšala bezpilotné lietadlo, ktoré chce používať na likvidačné akcie. Označuje ho ako samovražedný stroj. Veliteľ pozemných jednotiek Ahmad Rezá Púrdastán povedal, že ide o mobilnú bombu schopnú zaútočiť na ciele vo vzduchu, na zemi aj na vode.

27.12.2014 20:40
debata (6)

Lietadlo vraj ponesie výbušniny, doletí k cieľu a tam exploduje. Je určené na to, aby spôsobilo čo najväčšiu škodu a aby pritom neboli ohrozené životy iránskych vojakov. Lietadlo je schopné vydržať vo vzduchu desať hodín. Je vybavené zobrazovacím zariadením mapujúcim okolie v plnom rozsahu 360 stupňov. Ide zrejme o modifikáciu amerického lietadla ScanEagle, ktorých Iránci údajne niekoľko ukoristili, keď sa tieto americké bezpilotné stroje dostali do iránskeho vzdušného priestoru v Perzskom zálive.

Manévre s názvom Mohammad, posol boží sa začali vo štvrtok a konajú sa na juhovýchode Iránu a v mori od Hormuzského prielivu po Adenský záliv. Zúčastňuje sa ich námorníctvo, pozemné vojsko aj letectvo, zapojených je 13-tisíc vojakov. Pozemné armády budú cvičiť v dvoch provinciách Hormozgan a Sistan a Balúčestan.

Cvičenia sa zúčastňujú tiež elitné revolučné gardy. Iránske velenie už minulý týždeň požiadalo zahraničné armády, aby z oblasti odvolali svoje plavidlá. Admirál Habíbolláh Sajjárí uistil, že manévre „neohrozia zahraničné jednotky v Perzskom zálive“, čo sa podľa agentúr týkalo zrejme piatej americkej flotily v Bahrajne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #vojenské manévre #bezpilotné lietadlo