Ruský súd vynesie rozsudok nad Navalným už v utorok

Moskovský súd nečakane rozhodol, že rozsudok v procese s opozičným predákom Alexejom Navalným vynesie už tento utorok, nie až 15. januára, ako stanovil skôr. Dôvod zmeny termínu zatiaľ neoznámil. Na svojom blogu o tom v pondelok informoval sám Navalný.

29.12.2014 16:27
Alexej Navalný, Rusko Foto: ,
Alexej Navalný
debata (22)

Navalný je so svojím bratom obžalovaný v takzvanom prípade Yves Rocher zo sprenevery viac ako 30 miliónov rubľov (433-tisíc eur). Prokuratúra považuje vinu obžalovaných za úplne preukázanú a žiada trest desať rokov väzenia.

Alexej Navalný patrí k najostrejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina. Na prelome rokov 2011 a 2012 bol tiež medzi hlavnými vodcami demonštrácií proti Putinovu režimu.

Obhajca Navalného Vadim Kobzev podľa agentúry RBK oznámil, že o vynesenie rozsudku viac ako dva týždne skôr, ako bolo pôvodne stanovené, ho informovala tajomníčka príslušného súdu. Žiadny dôvod preloženia termínu pritom neuviedla.

Kobzev spresnil, že vynášanie verdiktu sa má začať v 09:00 (07:00 SEČ).

Agentúra Interfax neskôr napísala, že podľa tajomníčky súdu Julie Petrovovej bude rozsudok vynesený už 30. decembra, „pretože je už vyhotovený“. Ďalšia advokátka Navalného Olga Michajlovová ale agentúre AFP povedala, že termín bol zmenený možno kvôli tomu, že ľudia nesúhlasiaci s odsúdením opozičníka chceli 15. januára protestovať v uliciach.

V reakcii na pondelkové oznámenie utorkového vynesenia verdiktu sa podľa RBK už na Facebooku objavila skupina, ktorej účastníci sú odhodlaní zísť sa v utorok večer na „ľudovom zhromaždení“, na ktorom dajú najavo svoj názor na proces. Účasť už vraj potvrdilo 2 400 ľudí.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #Alexej Navaľnyj